Kinderen uit Nieuwerkerk juichen bij opening van nieuwe pannakooi

Bron: www.pzc.nl

Wethouder Daniel Joppe (sport) hield zijn officiële praatje bij de opening van de nieuwe pannakooi bij SKNWK kort. Na het doorknippen van het lintje in de clubkleuren van de Nieuwerkerkse voetbalvereniging bestormden de kinderen de kooi.

Gerrit van Loon 30-08-23, 17:10

Het was een drukte van belang bij de opening. Schoolkinderen van OBS Duiveland kwamen enkele uren bewegen op sportpark Het Springer. Ook vanuit het dorp kwamen kinderen, die op de woensdagmiddag vrij zijn, langs om te voetballen of te springen. Op het kunstgrasveld, dat al een tijdje door SKNWK in gebruik is, konden spelletjes gespeeld worden.

De nieuwe pannakooi bij SKNWK. © Sandra Schimmelpennink

Daniel Gospodinov uit groep 7 staat in de rij om door een zeil met gaten, hangend aan een doeltje, te schieten. De speler van SKNWK JO11 is trots. Zijn eerste schot gaat door het gat met 200 punten. Wat hij van de nieuwe pannakooi vindt? ,,Heel goed. We kunnen nu altijd lekker voetballen op het dorp.” Hij krijgt bijval van twee jongens uit groep 7 van de School met de Bijbel. Levi van der Voorde vindt het kunstgras in de kooi en op het veld lekker voetballen. ,,Voorheen gingen we altijd op het veldje bij de Plataanstraat voetballen of naast de Steenszwaenshof. Daar is gras met kuilen erin. En er spelen kleine kinderen. Die hangen soms op de lat. Moet je daar weer voor uitkijken.” ,,Nu komen we lekker hier voetballen”, vult klasgenoot Xilyano Kasteleijn aan. ,,De voetbalkooi is veel fijner.”

SKNWK-voorzitter Robbert van de Zande benoemt in zijn toespraak ook de oude staat van het trainingsveld. Kort gezegd was dat een drama. Plassen, modder, kuilen. ,,Zo’n drie jaar geleden zijn we binnen de vereniging begonnen met het verbeteren van de accommodatie. Een kunstgrasveld zou daarbij fantastisch zijn. We hebben het hele proces in werking gezet en werden daarbij geholpen door een politiek amendement van Margo Lemsom (VVD). De gemeenteraad ging daar unaniem in mee, redelijk uniek op Schouwen-Duiveland. We spraken af dat wanneer de gemeente het kunstgrasveld zou financieren we zelf een pannakooi zouden realiseren. Zo doen we iets terug voor het dorp en de kinderen die hier allemaal staan.”

Voor de eigen financiering van de pannakooi bedankte de voetbalvoorzitter diverse partijen. Ook de eigen Club van 100, dat zijn leden die jaarlijks 50 euro doneren. Vooropgesteld: de pannakooi en het kunstgrasveld zijn niet alleen voor leden. Juist voor ieder kind op het dorp. ,,Scholen kunnen gymlessen geven op ons sportpark”, aldus Van de Zande. Hij verklapte dat de kosten van de kooi duurder uitpakte dan voorheen gedacht. ,,Dat hebben we kunnen dichttimmeren.”

Wethouder Daniël Joppe opent de pannakooi. © Sandra Schimmelpennink

Verbinding
,,De kooi is voor OBS Duiveland een uitgelezen mogelijkheid om kinderen meer te laten sporten en te bewegen. Minder gamen, meer naar buiten toe. Ze zeggen dat zitten het nieuwe roken is. Ik denk dat de kooi voor meer verbinding zorgt. Voor een goed sociale aspect. Kinderen en ouders ontmoeten elkaar rondom deze speelplekken. Dat zie je nu ook”, aldus schooldirecteur Jacco Folmer. Zijn schoolkinderen liepen een sponsorloop voor de pannakooi. ,,Ik hoop dat de kinderen de boel schoon houden. Dat we na een jaar kunnen spreken van een succes.”

Balgevoel
Er is cameratoezicht. ,,De kooi wordt dus een beetje in de gaten gehouden”, vertelt Van de Zande in zijn toespraak. Wanneer hij het woord aan wethouder Joppe geeft, bedankt die vooral de voorzitter zelf. ,,Jij hebt deze kar getrokken en mij en anderen achter de broek aangezeten. Hulde daarvoor.” Na het officiële lintje probeert de wethouder te midden van kinderen een balletje hoog te houden. ,,Mijn record is drie. Mijn balgevoel is omgekeerd evenredig aan mijn enthousiasme dat enorm is. Mooie aan dit initiatief is vooral dat het van onderop komt. Dus niet door de gemeente geïnitieerd. Dat verdient navolging van andere initiatieven. Ik hield mijn speech kort, omdat die kinderen maar één ding willen: spelen.” Dies van de Velde (9) beaamt dat. ,,Het mooie aan de nieuwe kooi? Dat er ook aan de zijkanten doeltjes zijn. Zo kun je heel veel scoren.”