Sporten en bewegen zonder financiële drempels

Bron: www.knvb.nl

Sport en bewegen brengt mensen van allerlei achtergronden samen. Op het veld, langs de lijn, in de kantine of de zaal. Toch is dat niet voor iedereen meer vanzelfsprekend. De betaalbaarheid van sport en bewegen staat onder druk. Daarom kwamen op 17 oktober, op Wereldarmoededag, experts van verschillende organisaties bijeen om te spreken over de betaalbaarheid van sporten en bewegen. Geld zou nooit een drempel moeten zijn om te kunnen sporten en bewegen.

Aan tafel zaten experts van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, NOC*NSF, Mulier Instituut, ZonMW, het ministerie van BZK, ING, Voorzieningenwijzer en 3X3 Unites. Zij kwamen op uitnodiging van de Maatschappelijke Organisaties in de Sport, Platform Ondernemende Sportaanbieders, de Beweegalliantie en de KNVB bijeen.

De experts kwamen samen om te praten over de betaalbaarheid van sporten en bewegen.

In een boeiend rondetafelgesprek werden kansen en obstakels besproken. Geen contributie kunnen betalen, geen schoenen of tenue kunnen aanschaffen, ouders die niet over een auto beschikken om naar de wedstrijd te rijden of een gebrek aan vertrouwen.

Deelnemers stellen de sociaaleconomische situatie van een gezin geen belemmering mag zijn voor deelname aan sport en beweging. Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld invoering van een speciale sportvoucher voor jongeren, meer gelijke voorwaarden voor ondersteuning aan personen die sport en bewegen niet kunnen betalen en financieel contactpersonen aanstellen op clubs. Maar het gaat niet alleen om financiële ondersteuning. Ook vertrouwen, tijd, zichtbaarheid, voldoende en goede trainers, coaches en instructeurs zijn cruciaal om mensen zowel binnen als buiten sportclubs mee te laten doen.

Met de komende verkiezingen in het vooruitzicht wordt de rol van de politiek des te belangrijker. Mensen hebben recht op bestaanszekerheid. Sport en bewegen vormen hierin een belangrijk onderdeel. Het streven van de overheid om een kwart extra Nederlanders in beweging te krijgen vraagt nu echt om actie. Het gaat niet vanzelf. Politiek kom in beweging, zodat het doel van een actiever en gezonder Nederland werkelijkheid wordt.

Niemand BuitenspelNIEMAND BUITENSPELDe KNVB, hoofdsponsor ING, SchuldenlabNL, de VoorzieningenWijzer en de NSR (Nederlandse Schuldhulproute) gaan ouders en verenigingen helpen, zodat ook als er even geen geld is kinderen toch kunnen voetballen.