Verbod op plastic wegwerpbekers en -bakjes gaat op 1 januari in

Bron: www.knvb.nl

Voor sportverenigingen gaan vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en -bakjes mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer worden aangeboden. Hoewel de minister onlangs aangaf voorlopig niet te gaan handhaven, gaan de nieuwe regels wél in. Het is dus raadzaam om tijdig over te stappen op duurzamere alternatieven.

Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plastic vrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland. Laat je daarom goed informeren door je leverancier.

Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving en zijn dus vanaf 1 januari ook niet toegestaan.

Wat mag wel?

  • Het aanbieden van herbruikbare alternatieven, zoals afwasbare kopjes, glazen (let op, niet langs de lijn!), harde kunststof bekers en ‘glazen’, borden en bakjes van hard kunststof.
  • Vraag bezoekers om zelf een beker of bidon mee te nemen en vul deze ter plekke.

Meer informatieMEER INFORMATIEKlik hier voor meer informatie en download de factsheet.

Kijk voor tips op één tweetjeKIJK VOOR TIPS OP ÉÉN TWEETJEOp bestuurdersplatform Eén tweetje delen bestuurders veel tips over hoe hun vereniging omgaat met het aanstaande verbod op wegwerpplastic. Heb jij zelf een goed advies voor andere verenigingen? Deel het op Eén tweetje.