Nieuwe impuls voor OldStars voetbal

Bron: https://magazine.sdsport.nl/19_2023/bewegingen#section-voetbal

Wandelvoetbal heet voortaan OldStars voetbal. Met de nieuwe naam wordt gehoopt een grotere doelgroep aan te spreken. De regels blijven hetzelfde: niet rennen en geen slidings, hoge ballen of fysiek contact. Op zaterdag 25 november gaven FC de Westhoek en s.v. MZC’11 gezamenlijk een demonstratietraining op sportpark Den Hogen Blok in Zierikzee om OldStars voetbal te promoten.

Hans Verkaart (oud-speler van v.v. Zierikzee) doet sinds mei 2023 mee bij s.v. MZC’11. “Ik werd gevraagd eens mee te doen, maar ik hield het afhankelijk af. Ik dacht: walking football, is dat wel iets voor mij? Ik loop nog af en toe hard en bovendien heb ik vroeger gevoetbald en dan ren je. Toch heb ik uiteindelijk een keer meegedaan en ik was meteen verkocht. Ik vond het echt hartstikke leuk.”

Athletic Skills Model

Hans is zo enthousiast dat hij de opstartcursus OldStars volgde in Culemborg. “Daar zat van alles: tennis, voetbal, jeu-de-boules, hockey… OldStars richt zich op meer dan alleen voetbal. Kern is dat je op oudere leeftijd in beweging blijft met iets wat je leuk vindt.” De cursus richtte zich onder andere op het verantwoord aanbieden van spelvormen volgens het Athletic Skills Model (ASM). Dit betekent dat er aandacht is voor veelzijdig bewegen met een goede warming-up met balans- en strekoefeningen. Daarna volgt een partijspel.

60-plussers

Doel van OldStars is om – in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds – 60-plussers in beweging te krijgen. Naast de gezondheidswinst is er ook een ander doel: de oudere senioren hebben iets om naar uit te kijken en van na te genieten.

Al een handvol jaren is er wandelvoetbal bij FC de Westhoek (zondagmorgen), terwijl er sinds vorig seizoen ook bij s.v. MZC’11 (vrijdagavond) een groep actief is. Tijdens de officiële kick-off op 25 november waren er zestien deelnemers. “Daar is sowieso een extra lid uit voortgekomen voor MZC. De groep moet nog wat groter, zodat het ook door kan gaan als er een paar niet zijn. Ik ga zeker nog wat oud-teamgenoten van vroeger benaderen om ze over de drempel te krijgen.”

Inmiddels is het OldStars voetbal eilandelijk breed gepromoot. “Bij alle clubs op het eiland is het OldStars voetbal gepromoot om het in hun eigen kernen te ontwikkelen. Ik hoorde positieve berichten vanuit SKNWK en SV Duiveland om er wat mee te gaan doen”, is Hans optimistisch.

Interesse in OldStars voetbal?

• André Kort (s.v. MZC’11): apkort122@gmail.com

• Nico Kind (FC de Westhoek): seniorencommissie@fcdewesthoek.nl