Ordinaire vechtpartij van supporters bij ZSC’62-FC De Westhoek scherp veroordeeld; ‘Laat dit eens maar nooit weer zijn’

Bron: www.pzc.nl

Na de zaterdagse derby in de vierde klasse C tussen ZSC’62 en FC De Westhoek liep het uit de hand. Tussen de spelers en ook de supporters bemoeiden zich ermee. Her en der op het veld in Scharendijke waren er vechtpartijen. In een gezamenlijk statement van de besturen van de beide verenigingen wordt dit ‘onacceptabel’ genoemd. ,,Dit moeten we niet willen.”

Gerrit van Loon 15-04-24, 09:45 Laatste update: 10:50 Bron: PZC

‘Een derby als deze gaat uiteraard gepaard met de nodige emotie. Er wordt gestreden voor elk punt. Het is echter onacceptabel en niet te tolereren dat toeschouwers menen het veld te moeten bestormen na het laatste fluitsignaal’, zo staat in de verklaring van de twee clubs op Schouwen. ‘Onze clubs werken in de jeugd op een uitstekende manier samen. Bij deze mooie samenwerking past het gedrag van een deel van de supporters niet’.

ZSC’62-voorzitter Werner Klaassen licht toe: ,,Emotie in voetbal vind ik niet erg, maar ik houd er niet van dat supporters het veld bestormen. Blijf lekker achter het hek en laat spelers het op het veld onderling zelf oplossen. Het waren ook geen drie supporters, maar een stuk of twintig.”

De aanleiding was een wel of niet doorgebroken speler van ZSC’62 in blessuretijd. Een verdediger van FC De Westhoek ontving voor een overtreding zijn tweede gele kaart. Vervolgens kreeg ook de speler van ZSC zijn tweede gele kaart, omdat hij protesteerde en veel misbaar maakte.

FC De Westhoek won de derby uiteindelijk met 1-2. Daarmee blijft de club uit Burgh-Haamstede op de zevende plaats staan, een plek die uiteindelijk degradatie betekent. Al heeft nummer zes Herkingen evenveel punten als FC De Westhoek (32) en nummer vijf ZSC’62 maar drie punten meer. Het is ongekend spannend in de competitie. En dat was ook goed te merken, voor, tijdens en na de derby. Tijdens en na afloop van het duel liep het aantal gele kaarten op tot een totaal van 14 (dat betekende ook twee rode kaarten, voor elke ploeg een).

De ordinaire schop- en matpartij na afloop werd niet alleen en dag later door de onderlinge besturen veroordeeld, ook de goedwillende toeschouwers spraken er schande van. ,,Laat dit eens maar nooit weer zijn”, waarschuwt Klaassen.