S.K.N.W.K. gelooft in de titel

Nieuwerkerkers winnen slaapverwekkend duel

SKNWK gelooft in de titel

door Bas Abresch

NIEUWERKERK – SKNWK- trainer Adriaan Nieuwenhuijse durfde het nog niet hardop uit te spreken, maar na de overwinning op Dauwendaele (2-0) klonk in zijn woorden het geloof in het kampioenschap stiekem door. Zijn ploeg won voor de zevende keer op rij, en is al elf wedstrijden ongeslagen. En eigenlijk kan het alleen nog maar beter gaan met SKNWK.

„We doen nu echt mee om die eerste plaats“, was het voorzichtige commentaar van Nieuwenhuijse na de slaapverwekkende vertoning tegen middenmoter FC Dauwendaele. Dat waren vrijwel dezelfde woorden als drie weken eerder na de wedstrijd tegen Serooskerke, toen SKNWK de toenmalige koploper op de eerste nederlaag trakteerde. Sindsdien is SKNWK onverslaanbaar en Serooskerke de weg kwijt, waardoor het gat ondertussen is gegroeid tot vijf punten. De voornaamste concurrenten van de blauw-zwarte lijstaanvoerder zijn inmiddels Bruse Boys (op drie punten) en Heinkenszand (vier punten achterstand) geworden.

Tegen FC Dauwendaele speelde SKNWK een koploper onwaardig. Na zes overwinningen op rij (het laatste puntverlies dateert van 24 september, toen gelijk werd gespeeld tegen Heinkenszand), dacht de ploeg van Nieuwenhuijse het karweitje tegen de Middelburgers wel te kunnen klaren. Daarvoor begon SKNWK echter veel te slap en plichtmatig aan de wedstrijd. Zelfs nadat FC Dauwendaele binnen tien minuten drie flinke waarschuwingen had uitgedeeld, en zelfs op 0-1 had moeten staan (Matthias Hoekman raakte echter de paal), werd de Nieuwerkerkse ploeg nog niet echt wakker. Maar in tijden van nood kan SKNWK altijd terugvallen op de klasse van Gert-Jan Tierie, die dit seizoen aan een halve kans al genoeg lijkt te hebben. Zo ook zaterdag. Een voorzet van Wouter de Jonge leek in niemandsland terecht te komen, maar ineens was daar Tierie die van zo’n veertien meter de bal uiterst precies en technisch knap in de hoek kopte: 1-0.

FC Dauwendaele leek verlamd door de plotselinge achterstand, en kon na de sterke openingsfase geen moment meer echt gevaarlijk worden. Voor SKNWK gold in de eerste helft hetzelfde. Spits Wouter de Jonge, die zich de longen uit zijn lijf loopt maar kwaliteit tekortkomt, stond op een eiland en kon geen bal vasthouden. De omschakeling was traag en de linies sloten niet goed op elkaar aan. De eerste helft was daarom niet meer dan een treurig schouwspel.

Hoopvol

In deel twee begon SKNWK hoopvol, maar na de 2-0 van Maarten Padmos uit een strafschop (Wouter de Jonge werd neergelegd), ging de wedstrijd uit als een nachtkaars. Slechts invaller Remco Veenboer kon nog voor een kleine opleving zorgen; hij raakte van dichtbij de lat.

Dat SKNWK na de 2-0 niet meer in gevaar kwam, werd door aanvoerder Martijn Neele betiteld als de kracht van de ploeg. „We begonnen onrustig, maar na de 1-0 kwam er toch wat meer rust in de ploeg. Na de 2-0 zijn we niet meer in de problemen gekomen. Het staat goed achterin, we geven niet veel weg. Het was vandaag niet geweldig, maar we hebben wel weer gewonnen“, was de nuchtere analyse van de 31-jarige captain.

Op de vraag of het kampioenschap een realistisch doel is voor zijn ploeg, was Neele al even helder. „Ja, want we hebben elke ploeg nu één keer gehad, en we hebben nog niet verloren. We winnen ook de slechte wedstrijden, zoals vandaag. Ik kijk eigenlijk liever van week tot week, want we krijgen de komende weken nog twee lastige wedstrijden tegen Bruse Boys en ZSC’62. Maar het kampioenschap zit er wel in.“

Dat geloof is er ook bij Nieuwenhuijse, die denkt dat het na de winterstop alleen nog maar beter kan gaan met zijn ploeg. Dan kan hij zeer waarschijnlijk weer beschikken over de geblesseerde spelers Christiaan en Ronald van Vossen en Jacky de Bruine. Hun terugkeer zou een welkome verbreding betekenen voor de smalle selectie van Nieuwenhuijse. „Dat klopt“, aldus de SKNWK-trainer. „We hebben nu een kleine selectie, waarin bijna iedereen weet dat-ie toch wel speelt. Daarom denken de jongens er soms onbewust te makkelijk over, zoals vandaag. Als na de winterstop de geblesseerde jongens terug zijn, heb ik wat meer wisselmogelijkheden, en neemt de concurrentie toe. En daar zit ik eigenlijk wel op te wachten.“

SKNWK-FC Dauwendaele 2-0 (1-0). 12. Gert-Jan Tierie 1-0, 56. Maarten Padmos 2-0 (strafschop). Scheidsrechter: A.H. IJzerman. Aantal toeschouwers: 95.

SKNWK: Leon Quik; Johan Padmos, Frank Boere, Martijn Neele, Mark de Haan; Emiel Kuyten (68. Kees-Jan van Nieuwenhuize), Maarten Padmos, Leon de Bruine, Gert-Jan Tierie, Martin Huisman; Wouter de Jonge (80. Remco Veenboer).