S.K.N.W.K. wacht zwaar karwei

SKNWK wacht zwaar karwei

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – SKNWK heeft na de eerste wedstrijd in de nacompetitie nog uitzicht op promotie naar de tweede klasse, maar daar zag het in Nieuwerkerk vooral voor rust niet naar uit. Mede doordat Klundert toen lief was voor de tegenstander, eindigde SKNWK tegen Klundert na negentig minuten in een 1-1-gelijkspel. Aanstaande zaterdag geven de Nieuwerkerkers in wat weleens ’de hel van Klundert’ zou kunnen worden een vervolg aan de nacompetitie. In het Brabantse dorp viert voetbalvereniging Klundert dan het 75-jarig bestaan en de beslissende wedstrijd is tussen alle festiviteiten ingepland, waardoor de derdeperiodewinnaar uit de derde klasse B zichzelf verzekerd heeft van minimaal vijfhonderd supporters. Zoveel personen schreven zich namelijk al in voor de te houden reünie.

Voor de beide trainers, Adriaan Nieuwenhuijse en Wim Nieuwland, was het op Duivelandse bodem al een hernieuwde kennismaking. Het tweetal trof elkaar in het verleden als speler en nu dus ook als trainer. En beiden waren na afloop eigenlijk best tevreden met de 1-1-einduitslag, al had Klundert over de hele wedstrijd gezien de meeste uitgespeelde kansen.

Formaliteit

Wim Nieuwland verweet zijn ploeg dan ook dat de return geen formaliteit werd. „Op basis van de eerste helft. Maar op basis van de tweede helft hadden we hier ook nog kunnen verliezen. We waren helemaal de weg kwijt, het was één en al onrust bij ons en we gingen meer achteruit lopen dan vooruit. SKNWK heeft voetballend meer vermogen dan wij en we lieten ze toe te voetballen. Met die zeven (Gert-Jan Tierie) en zes (Léon de Bruine) hebben ze twee heel goede voetballers in huis.“

Nieuwland, die volgend seizoen trainer wordt van Dinteloord, zag zijn ploeg in de eerste helft met krachten smijten en dat moest Klundert na rust bekopen. Adriaan Nieuwenhuijse zag tegen Klundert wel een aantal jongens van SKNWK beneden zijn kunnen spelen en vooral dat gaf de Kruiningse trainer moed voor de return. Klundert, zo gaf hij achteraf toe, speelde zoals hij verwachtte. „Dit is een heel moeilijk te bespelen ploeg: veel lange ballen, een keeper met een heel goede trap en veel kracht in de ploeg. Maar ik vond dat we het eerste halfuur niet slecht voetbalden. We vergaten alleen de verdedigende taken, waardoor Klundert een aantal goede kansen kreeg“, analyseerde Nieuwenhuijse.

De trainer kon tegen Klundert geen beroep doen op Frank Boere (blessure) en Wouter de Jonge (vakantie). SKNWK-doelman Léon Quik beleefde een merkwaardige middag. Hij wisselde prima reddingen af met – min of meer door het hobbelige veld – kolderieke momenten. Al na drie minuten leverde een inzet van Christian Fuanani door een verrassende stuiter bijna de 0-1 op, maar via Quik kwam Klundert aan de eerste corner. Het waren daarna Fuanani (10e minuut), Rob van Baren (45e minuut) en opnieuw Fuanani (blessuretijd) die door Léon Quik van een treffer werden afgehouden.

Hands

Tussen die kansen door was SKNWK slechts via Christian van Vossen en Gert-Jan Tierie gevaarlijk geweest. Van Vossen vond van dichtbij doelman Ivo Boluijt op zijn weg en Tierie mikte van ver naast. Dat deed Klundert-speler Jeroen van Laarhoven in de 26e minuut niet. Mark den Haan maakte hands en moest dat bekopen met een gele kaart. Van Laarhoven schoot de vrije trap langs de muur en verraste Quik, die niet goed stond opgesteld: 0-1.

Na de hervatting kwam Klundert bijna niet meer in het stuk voor. Vanaf de aftrap en in blessuretijd kon er nog enig gevaar gesticht worden, maar tussendoor was het voornamelijk SKNWK wat de klok sloeg. „Ik denk dat wij tachtig procent balbezit hadden“, meende Nieuwenhuijse. In de 50e minuut werkte Klundert-speler Maarten-Pieter van Vliet bijna een inzet achter zijn eigen doelman en daarna ging SKNWK zelf (te) geduldig op zoek naar een goal. De echte spirit leek te ontbreken in de ploeg, zoals ook de uitgespeelde kansen uitbleven. Nieuwenhuijse: „Dat is het euvel van het hele seizoen. Hadden we maar een echte afmaker.“

Moegestreden

De goal van SKNWK kwam in de 72e minuut ook al uit de lucht vallen. Linksback Martin Huisman schoot op het doel en Christian van Vossen kreeg als laatste zijn voet tegen de bal waardoor die via de onderkant van de lat in de goal verdween. Daarna doken Jurjen Vermeer – in het veld gekomen voor de moegestreden Christian van Vossen – en Maarten Padmos nog gevaarlijk op voor de Klundert-goal, maar een derde treffer bleef uit. De beslissing valt zaterdag in Klundert.

SKNWK-Klundert 1-1 (0-1). 26. Jeroen van Laarhoven 0-1, 72. Christian van Vossen 1-1. Scheidsrechter: C.A. Toorenaar (Heinkenszand). Gele kaart: Martin Huisman, Léon de Bruine en Mark den Haan (allen SKNWK), Roderick Hoek (Klundert). Aantal toeschouwers: 300.

SKNWK: Léon Quik, Maarten Padmos, Martijn Neele, Mark den Haan en Martin Huisman; Leon Goedegebure (68. Sytze Stins), Léon de Bruine, Gert-Jan Tierie en Ronald van Vossen; Christian van Vossen (73. Jurjen Vermeer) en Emiel Kuijten.