‘Steevast Kan Niemand Winst Krijgen’

De Jongens van ‘B2’…

Met de komst van het digitale tijdperk bij MEVO vertrekt de MEVOscoop met stille trom. Misschien toevallig, misschien ook niet, valt dit samen met het einde van MEVO B2. De balvirtuozen in spee zijn naar de senioren vertrokken. Zonder B2 geen vulling voor de clubkrant, of zonder clubkrant geen reden voor B2 om te voetballen? We zullen de waren causale relatie waarschijnlijk wel nooit weten.
Hoe het ook zij, het meest gelezen en het met de leukste en positiefste reacties ontvangen stukje MEVO valt niet meer op uw deurmat. Om u toch uw (2) wekelijkse lap tekst niet te willen onthouden zullen de schrijvende voetballers (of anders om) u hier wekelijks vermaken met hun kijk op de afgelopen of komende MEVO-voetbal week. Een rondje langs de eilandelijke velden

In mijn prille MEVO-jeugd speelde ik mijn wedstrijden over het algemeen tegen de eilandelijke voetbalteams. Vanaf de D-tjes (u weet wel, de tijd waarin ‘chauffeurs’ het moeilijkst te regelen zijn) speelden we voornamelijk tegen Walcherse teams en clubs en wat daar in de buurt of ver beneden ligt. Nu ik sinds twee jaar in de senioren speel, mag ik eindelijk (zeker voor de reistijd) weer opdraven tegen de ploegen van ons zo geliefde eiland. Een enkele keer moeten we helaas nog naar Tholen of een eilandje zakken, maar over het algemeen zijn het derby’s die waarin ik mijn team mag ondersteunen. Door deze verandering heb ik me de afgelopen twee jaar opnieuw verwonderd over de clubs op Schouwen en Duiveland hun namen. Een degelijke studie ernaar leerde me het volgende:

Ons eiland kent veel saaie namen: vv Zierikzee, sv Renesse, vv Dreischor, vv Ouwerkerk, asv Brouwershaven en vv Zonnemaire vind ik ronduit inspiratieloos. Natuurlijk, deze namen dekken de lading perfect (hoewel vv Zierikzee natuurlijk niet kan claimen de enige club van Zierikzee te zijn…) maar het getuigt niet van enige vorm van inventiviteit. De naam van een voetbalclub is het eerste waarmee je indruk kunt maken: het is de eerste vorm van het presenteren van waar de club voor staat: wat is karakteriserend voor de club? De naam van de plaats waar de club nou eenmaal is gevestigd is nou niet iets heel bijzonders: je club moet toch ergens gevestigd zijn? Het onderscheidt je niet van andere clubs. Een naam als Excelsior vind ik bijvoorbeeld prachtig: het is een mooie, statige term en betekent “Steeds hoger.” Dat is een geweldig streven en in mijn beleving sta je met zo’n naam al 1-0 voor op je tegenstander. Nou heeft Excelsior ook wel een ploeg die dat nodig heeft, dus dat komt mooi uit.

sv Duiveland
Nog zo’n club die niets kon bedenken en zich maar heeft genoemd naar de geografische ligging, hoewel er een groot verschil is met de eerder beschreven clubs: de Oosterlanders menen in hun geelzwarte shirts en onverbloemde arrogantie alle inwoners van Duiveland te mogen vertegenwoordigen. Het lijkt mij dat men buiten het kraaiendurp daar helemaal niet op zit te wachten. Ik snap best dat sv Duiveland vele malen mooier klinkt dan sv Oosterland en er is ook wel een aardig excuus voor: de aanvankelijk gekozen, wat nationaal-socialistisch klinkende naam SSS die de club in 1945 aandeed werd tien jaar later niet geaccepteerd door de KNVB toen de wandel- gymnastiek- en korfbalvereniging ook een voetbaltak wilde opzetten. Geheel terecht, want SSS had walgelijker geklonken dan sv Duiveland.

Bruse Boys
Deze naam is al iets creatiever, omdat het dorp van herkomst maar een deel van de naam is en er zelfs een andere taal, namelijk de Engelse, in verweven is. Dat vind ik dan meteen ook de grote zwakte van de naam, aangezien “Bruse” een echt Zeeuwse term is. Ik denk dan: wees consequent en maak er “Bruse Joengens” van of iets dergelijks. De oorspronkelijke naam van de club spreekt me nog meer aan: Volharding. Dat straalt toch wel wat uit: doorgaan tot het gaatje en karakter tonen, maar goed, dat valt natuurlijk niet te rijmen met flatteuze paarse shirts. Voor een damesteam (Bruse Girls) zou paars trouwens perfect zijn.

sv DFS (Door Fusie Sterk)
De Fut Slinkt. De Flatulerende Struikelaars. Dingen Flink Saboteren.
Voortkomend uit het in 1928 opgerichte Voorwaarts, dat in 1936 voetbalvereniging “Burgh” werd na promotie naar de KNVB. Vlak voor de oprichting van MEVO in 1949 fuseerde de club met korfbalvereniging “Rapide” en wijzigde de naam in sportvereniging “Burgh”. Na een fusie met Zeemeeuwen in de zomer van 1965 ging de club verder onder de vlag sportvereniging Door Fusie Sterk.
Ik vind die naam kort door de bocht: er zijn veel andere dingen dan een Fusie, waar je veel sterker van wordt. Popeye werd het van spinazie, bodybuilders van enge middeltjes en normale stervelingen van vitamientjes, broodkorstjes en Olvarit.
In het voetbal vind ik het ook onlogisch om door Fusie sterk te zijn. Over het algemeen wordt het gewenste effect toch bereikt door het sterkste elftal op te stellen, veel te trainen en een goede mentaliteit op het veld tentoon te spreiden. Stellen dat Fusie alleen sterk maakt is natuurlijk ronduit naïef en onvoldoende voor een Sterk resultaat.

SKNWK (SportKombinatie NieWerKerk)
Steevast Kan Niemand Winst Krijgen.
Mij was altijd wijs gemaakt dat deze afkorting stond voor SportKlub Nieuwerkerk Wordt Kampioen, maar deze afkorting is duidelijk nog slechter. Ten eerste kan de naam al niet meer mee in de nieuwe spelling. Kombinatie is een woord dat volgens de Dikke Van Dale onverbiddelijk met de c als beginletter wordt geschreven. Verder is NWK als afkorting voor Nieuwerkerk ver onder de maat. Bij NK had ik me nog iets kunnen voorstellen, maar SKNK klinkt dan weer niet. Verder is een naam met vijf letters wel erg veel van het goede: hij is lang en daardoor moeilijk te onthouden voor de gemiddelde tegenstander en fan. Wel klinkt hij mooi door de terugkerende K: het metrum is zonder meer van grote klasse.

sv WIK’57 (Willen Is Kunnen)
Wokken In Kerkrade. Wij Imiteren Konijnen. Welbehagen In Klunzigheid.
Als willen echt kunnen is, zoals de uit Kerkwerve afkomstige club doet geloven, wat willen ze dan? Afgaand op hetgeen deze vereniging allemaal kan, kun je je over de wil het volgende afvragen: is het ambitieniveau van de club zo laag, of gaat er toch iets mis in het causale verband tussen Willen en Kunnen. Ik veronderstel dat deze naam gewoon niet klopt en een vernieuwing behoeft. De toevoeging ’57, een verwijzing naar het jaar waarin de frisbee werd uitgevonden, is vrij nutteloos en zou de illusie kunnen wekken dat de vereniging 57 seniorenelftallen onder haar hoede heeft: “Huh? Moeten we tegen het 57ste team van WIK?” Nou goed… alles is natuurlijk mogelijk: Willen Is immers Kunnen…

ZSC’62 (Zwaluwen Stormvogels Combinatie)
Zwendel, Sabotage en Contributie. Zingen, Slingers en Confetti.
Van de clubsite van ZSC:
“De huidige voetbalclub ZSC ’62 wordt in 1962 opgericht na een fusie van korfbal vereniging De Zwaluwen uit Scharendijke, met KV De Stormvogels uit het naburige Ellemeet. Dit leidde tot de Zwaluwen Stormvogels Combinatie.
In de beginjaren was het vooral korfbal wat er gespeeld werd op de Scharendijkse velden van ZSC ’62, voetbal werd pas later belangrijker.”
Een stel korfballers dus, zoals meer voetbalverenigingen (zoals Duiveland en DFS) in het verleden in het korfbal actief waren. Wat voor de natuur- en dierenliefhebbers leuk is, is dat ze in ieder geval van vogels houden in Scharendijke en omdat één zwaluw nog geen zomer maakt, hebben ze er een stormvogel bij gedaan. Bij een zwaluw kan ik me, dankzij de klassieke luciferdoosjes, wel iets voorstellen, maar ik zou absoluut niet weten wat ik me moet voorstellen bij een stormvogel. Is dat een sterke vogel die tegen de wind in kan vliegen? Is hij tijdens een storm ontdekt door een bioloog die tijdens een rukwind pardoes een onbekende vogelsoort tegen zijn voorhoofd kreeg gewaaid? Is het een niet bestaande diersoort met door de mens toegeschreven mythische krachten? Een blik op Wikipedia geeft het teleurstellende antwoord: het is een vogelras (de albatros is de bekendste soort) dat voornamelijk zijn vleugels uitstrekt boven de open oceaan en leeft van vis. Een teleurstellende ontdekking.
Buiten het feit dat het herinnert aan het sympathieke optreden van Mies Bouwman tijdens de inzamelingsactie ‘Open Het Dorp,’ voegt het supplement ’62 weinig toe.

vv MEVO (Met Enige Vrienden Opgericht)
Na het zien van al deze namen van de eilandelijke voetbalclubs kan ik maar één conclusie trekken: als je het mij vraagt -ik geef toe: mijn blik is misschien ietwat gekleurd- is MEVO toch wel de allermooiste naam die we op dit eiland kunnen vinden: er worden geen onwaarheden in vermeld (zoals bijv. in WIK en DFS), het bekt lekker (SKNWK is bijv. gewoon te lang), is origineel (in tegenstelling tot vv Dreischor en consorten) en wordt ook nog steeds waargemaakt. Je kunt er ook nog zulke mooie dingen mee doen: Met Een Voortreffelijke Overgave, Machtige Eliminatie Van Opponenten, Majestueuze Elite Van Onoverwinnelijkheid, Met Eendracht Voor Overwinning, Maatstaf voor Elke Vrijwilligers Organisatie…

Een geruststellende conclusie van dit grote onderzoek.