Terugloop senioren in voetbaldistrict Zuid 1

door René van Stee

BREDA – Het aantal veldvoetballers in district Zuid 1, waartoe ook het Zeeuwse voetbal behoort, is het afgelopen seizoen licht toegenomen naar ruim 169.000. Dat blijkt uit de cijfers die gisteren in Breda werden gepresenteerd.

Vorig seizoen zijn aanzienlijk meer pupillen, vrouwen en meisjes gaan voetballen. Die stijging compenseert grotendeels het verlies aan seniorleden. Waren er twee seizoenen geleden nog meer dan 87.000 voetballers boven de 18 jaar in het district actief, in de jaargang 2006/2007 was dit aantal gedaald tot bijna 84.000.

Een sluitende verklaring voor die afname had districtsmanager Wim Jagt gisteren niet. Als mogelijke oorzaken noemde hij de vergrijzing van de bevolking en de invoering van de spelerspas. In het laatste geval zouden niet alleen ledenbestanden van clubs zijn opgeschoond maar ook voetballers zijn afgehaakt die geen brandschoon verleden hebben. “Echt hard maken kan ik deze veronderstellingen niet. Daarom hou ik ook een ruime slag om de arm”, aldus Jagt.

In het seizoen 2006/2007 nam het aantal molestaties van scheidsrechters en gestaakte wedstrijden in district Zuid 1 af. Van dik 110.000 wedstrijden werden er 306 voortijdig beëindigd, negen minder dan het seizoen ervoor. Het aantal molestaties daalde van 25 naar 22.

Hoofd wedstrijdzaken Jack van Eijck verklaarde dat die daling in belangrijke mate is toe te schrijven aan het ingevoerde lik-op-stukbeleid. Dit tolereert ongewenst gedrag niet en bestraft harder. Dit komt tot uiting in de toename van het aantal uitgedeelde rode (3611 tegen 3205) en gele kaarten (33786 tegen 31595).

De cijfers van het voetbaldistrict Zuid 1 zijn niet uitgesplitst naar regio. Jack van Eijck wist echter wel te melden dat Zeeland er ten opzichte van andere regio’s in het district niet negatief of positief uitspringt. Het aantal gestaakte wedstrijden in de provincie kon hij niet noemen. Wel wist hij te melden dat in Zeeland geen scheidsrechters zijn gemolesteerd. In februari 2007 was arbiter De Ruijsscher echter het slachtoffer tijdens de derby Corn Boys-Sluiskil.

In totaal gebeurde dit in Zuid 1 tien keer. Dit leidde echter niet tot het uit de competitie nemen van clubs of elftallen die verantwoordelijk waren voor gestaakte wedstrijden.

De afname van het aantal excessen op het veld is volgens de KNVB in het district Zuid 1 toe te schrijven aan het lik-op-stukbeleid.