Zwaluwen Jeugd Actie belooft groot succes

Een half miljoen jeugdvoetballers voetballen zaterdag 25 augustus in het kader van de Zwaluwen Jeugd Actie. Doordat de Zwaluwen Jeugd Actie en KNVB gezamenlijk optrekken neemt de belangstelling voor dit evenement toe. De te verwachten opbrengst voor het Prinses Beatrix Fonds voor spierziekten pakt daarmee hoger uit.

Koningin Beatrix is als beschermvrouwe van het Fonds, traditioneel elke vijf jaar aanwezig bij de landelijke sluitingsdag om de cheque voor haar Fonds in ontvangst te nemen. De elk jaar toenemende opbrengst bedroeg in 2006 € 192.000,-.

Ludieke acties

Voor deelname aan de landelijke speeldag wordt aan de spelers minimaal één euro gevraagd. De bedoeling is dat de pupillen en junioren die euro zelf verdienen met ludieke acties of karweitjes.

De nieuwe opzet van de landelijke Zwaluwen Jeugd Actie speeldag geeft naast een meerwaarde veel uitstraling aan deze unieke actie. Tot dusver speelden pupillen en junioren regionale toernooien.

Alle jeugdteams die zich hebben ingeschreven voor het bekervoetbal spelen op de vaste speeldag, de laatste zaterdag in augustus, in het kader van de Zwaluwen Jeugd Actie. Daar waar in een bepaalde leeftijdscategorie (per district) geen aanbod is voor het bekervoetbal is het mogelijk een Zwaluwentoernooi te organiseren.

Nieuwe vlag

Via TPG post ontvingen alle verenigingen op 15 augustus een nieuwe vlag met de logo’s van KNVB, Zwaluwen Jeugd Actie en het Prinses Beatrix Fonds. Het is de bedoeling dat deze vlag op zaterdag 25 augustus wappert bij iedere vereniging in Nederland. Daarmee wordt de doelstelling van de Zwaluwen Jeugd Actie extra onderstreept. De deelnemers krijgen een vaantje ter herinnering.

De actie vindt zijn oorsprong in de ziekte van een poliopatiëntje, bijna 50 jaar geleden. Zijn kameraadjes wilden iets doen voor hun vriendje. In de loop der jaren is de actie uitgegroeid tot een landelijk fenomeen.

De oorspronkelijke doelstelling ‘Gezonde maatjes voetballen voor hun gehandicapte kameraadjes’ blijft gehandhaafd, omdat de bestrijding van polio tot de doelstelling van het Prinses Beatrix Fonds behoort. De opbrengst wordt besteed aan sport, spel en recreatievoorzieningen voor gehandicapte jeugd en aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van polio en spierziekten.