Mijlpaal voor Martijn Neele

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – Voor SKNWK-speler Martijn Neele wordt de derde competitiewedstrijd van het seizoen, uit bij Brouwershaven, een wel heel bijzondere. Neele speelt morgen namelijk voor de vijfhonderdste keer in het eerste elftal van de Nieuwerkerkse voetbalvereniging.


Martijn Neele: „Ik heb meestal wel een voldoende.” foto Marijke Folkertsma

Dat Martijn Neele een icoon is in Nieuwerkerk weet heel voetbalminnend Schouwen-Duiveland. De nu 33-jarige voetballer speelt sinds jaar en dag in het eerste elftal van SKNWK en maakte dan ook al heel wat mee in het blauwzwarte tenue.

Van kampioenschappen tot degradaties en van promotie via de nacompetitie tot net gemiste promoties.

Als koploper van de vierde klasse B schrijft Martijn Neele, die qua voetballeeftijd nog wel een tijdje door kan gaan, op Brouwse bodem historie.

Je vijfhonderdste! Roept het nog een speciaal gevoel op?

Martijn Neele: “Nee, dat niet. Het is eigenlijk meer omdat ik een cijferfreak ben en alles bij houd in excel. Maar je gaat je, als je alles zo op een rijtje zet, wel oud voelen. Het is niet echt iets speciaals voor me. Vorig jaar had ik nog zoiets van: ‘zal ik nog wel doorgaan’. Maar nu vind ik het toch wel leuk om dit nog mee te pikken. Maar voor de rest ben ik niet zo sentimenteel.”

Aan welke wedstrijd heb je de mooiste herinneringen overgehouden?

“Ik ben met SKNWK natuurlijk een aantal keer kampioen geworden. Dat waren toch wel mooie momenten, al heb ik persoonlijk die kampioenswedstrijden niet echt meegespeeld. Het jaar (seizoen 1996-1997) dat we kampioen werden in de derde klasse, thuis tegen Zaamslag, ben ik al heel vroeg geblesseerd uitgevallen. De kampioenswedstrijd in de vierde klasse (seizoen 2002-2003) heb ik gemist omdat ik toen kampte met de ziekte van Pfeiffer.”

Wat was je allerbeste wedstrijd uit die hele reeks?

(Lachend): “Tja, dat weet ik niet hoor. Ik weet nog dat ik het tweede seizoen onder Piet Diepenhorst samen met Robin Vrij op het middenveld speelde. Toen heb ik een heel goede periode doorgemaakt. Na zeven wedstrijden had ik toen acht keer gescoord en stond ik op de Zeeuwse topscorerslijst. Met dank aan Robin. Dat was een geweldige voetballer, maar hij liet liever iemand anders scoren dan dat hij dat zelf deed. Prachtig!”

En de slechtste?

“Er is niet echt een wedstrijd waarin ik zo slecht speelde dat ik dat zo direct zou kunnen zeggen. Ik ben niet iemand die er vaak positief of negatief uitspringt. Ik heb meestal wel een voldoende, maar dat ligt misschien ook aan de aard van de voetballer. Wat me wel bij blijft is de verloren nacompetitiewedstrijd tegen Zwaluwe bij DVO’60. En ooit heb ik thuis tegen DVO’60 bij een 1-0-achterstand een strafschop gemist.”

Hoeveel wedstrijden plak je er nog aan vast?

“In ieder geval hopelijk nog 24 competitiewedstrijden en nog minimaal één bekerwedstrijd! We zullen verder wel weinig vriendschappelijke wedstrijden spelen omdat we al 26 wedstrijden moeten spelen.”

“Nog tien wedstrijden en dan heb ik in ieder geval driehonderd competitiewedstrijden in het eerste gespeeld.”

>>Martijn Neele (33) speelt morgen tegen Brouwershaven zijn vijfhonderdste wedstrijd in het shirt van SKNWK. Speciale gevoelens roept dat niet op.