Plezier en respect in voetbal

‘Voetbal met plezier’ is de titel van het beleidsplan 2004-2008. In dit beleidsplan, dat wordt verlengd tot 2009, is veel aandacht voor plezier en respect in het voetbal.

Het lik-op-stuk-beleid is verder aangescherpt, districtsbesturen kunnen elftallen uit de competitie nemen, de directe uitsluiting van een wedstrijd na een rode kaart, de spelerspas, enzovoort. Allemaal gevolgen van dit hoofdstuk uit het beleidsplan. Zo is er ook gestart met een campagne “Wat doe jij om voetbal leuk te houden”.

Daarbij gaat het ook om normen en waarden, fatsoenlijk gedrag, bijvoorbeeld niet meewerken aan beledigende spreekkoren en elkaar durven te corrigeren. Het districtsbestuur heeft zich om die reden ook al uitgesproken en zal – als er melding wordt gemaakt van wangedrag en/of discriminerend gedrag – de verenigingen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Zoals: zijn er al maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, of kan de KNVB mogelijk helpen om deze problemen gezamenlijk aan te pakken.

Gastenboeken

De laatste tijd is er ook steeds meer misbruik van websites en dan met name de gastenboeken. Tegenstanders en scheidsrechters worden daar de meest verschrikkelijke dingen toegewenst.

De KNVB realiseert zich ook dat sommige (zogenaamd grappig bedoelde) websites van een elftal dikwijls buiten de vereniging om worden ‘gevuld’. Maar de vereniging kan er desondanks op worden aangekeken. Het schaadt het imago van de vereniging, maar ook van de KNVB en de voetbalsport in het algemeen.

Fatsoenlijk

De KNVB zou graag zien dat verenigingsbesturen hun verantwoordelijkheid nemen in het kader van “Wat doe jij om voetbal leuk te houden?”. Dat leden hierop worden aangesproken, dat ze wordt gevraagd fatsoenlijk te blijven en bij herhaling het gastenboek gewoon laten sluiten.

Geef altijd zelf het goede voorbeeld langs de lijn en spreek zonodig ook de trainer/coach, leider en/of verzorger daarop aan. De KNVB hoopt dat deze mededeling wordt opgenomen in clubbladen en op clubsites.