Streekduels op Schouwen-Duiveland

‘Ik weet dat het ZSC’62 is, maar voor
de rest heb ik niet veel met een derby’

Van Vossen, Van de Moezel, Kloet en Wittenberg over streekduels en tegenstanders

BROUWERSHAVEN/NIEUWERKERK – Vanwege een vakantie naar de Dominicaanse Republiek gaat de derby tegen SKNWK aan de neus van de 35-jarige ZSC’62-topscorer Niels van de Moezel (vier goals) voorbij. Christan van Vossen (23 jaar, SKNWK) verwacht dat ZSC’62 er ook zonder Van de Moezel in klapt. Pim Kloet hoopt tegen WIK’57 op een verlaat verjaardagscadeau want de Brouwershaven-speler werd deze week twintig. En Theo Wittenberg had met zijn 43 jaar zomaar de vader van Kloet kunnen zijn. De veertiger is blessuregevoelig maar pikt zijn goals nog gewoon mee. Het kwartet eilandelijke voetballers over de derby’s SKNWK-ZSC’62 en Brouwershaven-WIK’57, tegenstanders en verwachtingen.

Wat is volgens jou het derbygevoel?
Niels van de Moezel: ,,Ik vind het leuk om tegen mensen van het eiland te spelen want in elk elftal zitten wel een paar bekenden. Dat geeft me extra kracht om je best te doen en niet te verliezen. Er staan ook meer mensen langs de kant”.
Theo Wittenberg: ,,Duels tegen jongens die je kent, spreken meer altijd wel meer aan. Brouwershaven is een echte derby, met Mevo heb ik dat minder. De laatste jaren hebben we het tegen Brouwershaven niet zo goed gedaan. Hoe meer jongens ik ken, hoe meer ik ene derbygevoel heb. Sommige jongens, met alle respect, ken ik niet”.
Christian van Vossen: ,,Het is toch een beetje het gevoel van spelen op je eigen eiland en onderlinge wedstrijden wil je dan het liefst winnen. Dat is het mooiste ervan. Ik weet dat het ZSC’62 is, maar voor de rest heb ik niet veel met een derby”.
Pim Kloet: ,,De strijd tussen twee dorpen”.

Wat spreekt je het meeste aan in de komende tegenstander?
CvV: ,,De wilskracht om altijd maar door te gaan. Het is een derby en die mannen weten dat ook. De laatste wedstrijd hebben ze redelijk wat doelpunten tegen gehad. Dit is een andere wedstrijd. ZSC’62 klimt er gewoon in. Ze hebben met 9-0 van Dauwendaele verloren. Je moet niet verwachten dat ons dat ook lukt. Die mannen klappen erin. Dat is hun kracht”.
NvdM: ,,SKNWK heeft een heel goed elftal met een goede bezetting op alle plaatsen en tonen goede werklust. Er staan hele goede voetballers in. Qua bezetting is het beter dan bij ons”.
TW: ,,Er zitten een paar goede voetballers tussen. Voorin hebben ze met Patrick Berrevoets voor dat niveau een goede spits gekregen. Hij heeft snelheid en inzicht. Ik ben ook benieuwd naar die nieuwe speler (Fertoute)”.
PK: ,,De combinatie van jong en oud”.

Wat vind je hun zwakste punten?
CvV: ,,Dat zit hem een klein beetje in het voetbal zelf. Vorig jaar wonnen we uit met 3-1. Toen waren ze eerst fel en zetten veel druk. Op het moment dat wij gingen voetballen, was het in no-time gebeurd. Ze komen kwaliteit tekort en ze missen hun topscorer (Arjan Smalheer) die naar Kloetinge is vertrokken”.
NvdM: ,,Ik zou het niet weten. Die zullen ze wel hebben, maar daar ben ik niet mee bekend”.
TW: ,,Als ik het zo zie, is de verdediging het minst goed, maar ze scoren ook makkelijk. We zijn wel op onze hoede. De laatste wedstrijden hebben we daar verloren en slecht gespeeld”
PK: ,,Ik weet nog wel dat vorig jaar hun verdediging niet zo geweldig was. Uit speelden we gelijk en thuis wonnen we”.

Wie is hun beste voetballer?
CvV: ,,Ik duf het niet te zeggen. Ik ken de helft er niet van. Doet Kasimier nog mee? Dat vind ik wel een redelijke voetballer”.
NvdM: ,,Wilco de Valk is een goede voetballer. Of hij de beste is, weet ik niet. Ik weet wel dat hij van Kloetinge en Hoek vandaan komt”.
TW: ,,Van Frank Kristelijn ben ik wel gecharmeerd. Hij is een technische voetballer met veel overzicht”.
PK: ,,Ik zou niet één twee drie kunnen zeggen wie daar de beste voetballer is”.

Wie is daar zwakste schakel?
CvV: (na een lange stilte) ,,Ik durf het niet te zeggen”.
NvdM: ,,Dat durf ik niet te zeggen en ik zou het ook niet weten. Ik ken die jongens niet allemaal van naam. Met de jongeren ben ik niet echt bekend”.
TW: ,,Ook de mindere spelers werken hard. De mindere kwaliteiten compenseren ze met inzet. Dat is ook een kwaliteit. Zulke spelers waardeer ik zeker”.
PK: ,,Ook dat is een lastige vraag. Ik kan niet één twee drie zeggen wie de zwakste is”.

Is de huidige plaats op de ranglijst een juiste afspiegeling van de werkelijkheid?
CvV: ,,Aan de ene kant wel omdat we gewoon een goede ploegen hebben, voor elkaar vechten en iedere week scoren. Aan de andere kant hadden we het tegen Veere en DFS voetballend moeilijk. Tegen Veere (1-1) zijn we goed weggekomen. Tegen DFS was zonde (2-2 in blessuretijd) maar wel terecht. Voetballend hebben we het moeilijker dan vorig jaar”.
NvdM: ,,Ja, ik denk het wel. We keken er van tevoren tegenop. Het is hartstikke leuk dat we gepromoveerd zijn maar we hebben geen dusdanige selectie dat we makkelijk mee kunnen. Een paar jaar geleden streden we ook om de onderste plekken. Nu proberen we om niet direct te degraderen”.
TW: ,,Ik denk dat we nog twee plaatsjes zullen zakken”.
PK: ,,Nee, natuurlijk niet. We horen in het linkerrijtje. Maar we zijn het seizoen slecht begonnen en daar word gelijk op afgestraft”.

Gaat jouw ploeg dit seizoen hoger of lager eindigen dan de huidige notering?
CvV: ,,Ik hoop hoger, maar dat is logisch. We hopen op een periodetitel. Als we hoger eindigen, is dat mooi meegenomen”.
NvdM: (lachend) ,,Niet lager. Dat is de bedoeling in ieder geval. Een plekje hoger dan nu zou al heel mooi zijn”.
TW: ,,We gaan voor een plaats onderaan het linkerrijtje”.
PK: ,,Hoger omdat we daar horen”.

En waar gaat de tegenstander dit seizoen eindigen?
CvV: ,,Ik denk – en dat vind ik heel erg jammer voor ZSC’62 – bij de onderste twee”.
NvdM: ,,SKNWK is een heel goed elftal dat wel met de bovenste vijf mee kan draaien. Wij hebben nu van AZVV en Dauwendaele verloren. Daar krijgt SKNWK het wel moeilijk mee”.
TW: ,,Als Brouwershaven niet meer mensen terugkrijgt, stijgen ze niet veel. Ze hebben veel blessuregevallen en dat is moeilijk op te vangen”.
PK: ,,Ik vrees in de middenmoot”.