Vrouwen en meisjes laten KNVB groeien

Het ledenaantal van de KNVB is afgelopen seizoen met 28.000 gestegen. Op 30 juni 2008 telde de KNVB 1.152.674 leden. Dit staat in het jaarverslag van de KNVB, dat maandag is gepresenteerd. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat het aantal leden van de KNVB is toegenomen.

De toename is vooral te danken aan de enorme vlucht die meisjes- en vrouwenvoetbal de afgelopen jaren heeft genomen. Afgelopen seizoen steeg het aantal voetballende vrouwen en meisjes met ruim tien procent. In november 2007 verwelkomde de KNVB het 100.000e vrouwelijke lid en inmiddels staat de teller op ruim 107.000. Het aantal meisjespupillen nam met bijna zeventien procent toe en is daarmee de snelst groeiende categorie, terwijl ook het aantal meisjesjunioren met ruim veertien procent steeg.

De vereniging met het grootste aantal vrouwelijke leden is SC Buitenveldert in Amsterdam. Bij deze club staan maar liefst 387 vrouwen en meisjes op de ledenlijst, ongeveer eenderde van het totale ledenbestand van de vereniging. Opvallend genoeg telt de Groninger voetbalvereniging The Knickerbockers de meeste vrouwelijke leden in de categorie senioren (138). SC Buitenveldert scoort bij de junioren (156) en pupillen (152) het hoogst.

Quick Boys

De grootste vereniging van Nederland is Quick Boys in Katwijk. De zaterdagvereniging telt 1783 leden, onder wie 140 vrouwen en meisjes. Nummer twee op de lijst van grootste verenigingen is Quick ’20 uit Oldenzaal met 1.739 leden, onder wie 144 vrouwen en meisjes. UDI ’19/Beter Bed uit Uden neemt een derde plaatsing met 1.641 leden, onder wie 159 vrouwen en meisjes.

De KNVB zag de inspanningen om scheidsrechters te werven en te behouden beloond met een stijging van het aantal spelleiders. De KNVB kan 7024 opgeleide arbiters inzetten, terwijl bij de verenigingen ruim 19.000 geregistreerde verenigingsscheidsrechters actief zijn. Het aantal molestaties van officials daalde afgelopen seizoen van 216 naar 210, waarmee de stabilisatie van de afgelopen jaren lijkt voortgezet.

Bruijnis content

Directeur amateurvoetbal Ruud Bruijnis is content met de cijfers over het afgelopen seizoen. ,,Wij willen dat in Nederland meer mensen gaan voetballen, dat lukt nog steeds. Het beleid dat wij voeren om voetbal voor iedereen plezierig te houden werpt weliswaar zijn vruchten af, maar we blijven keihard werken om de sfeer op en rond de velden waar nodig te verbeteren. Verenigingen dragen daar gelukkig hun steentje aan bij. We vinden het tevens van belang dat de KNVB een voorname maatschappelijke rol vervult en met een aantal ministeries samenwerkt op sociaal maatschappelijk terrein.”


S.K.N.W.K. heeft ook haar bijdrage geleverd aan de stijging van het ledenaantal binnen de K.N.V.B. Sinds dit seizoen hebben we ook een meisjesteam bij de pupillen