‘Voor kwaliteit toernooi dit beste opzet’

ASV Brouwershaven zwengelde rond de WereldRegio Cup van dit jaar de discussie nog maar eens een keer aan. De opzet van het officieuze voetbalkampioenschap van Schouwen-Duiveland had zijn langste tijd gehad, vond ze en velen met haar. De club legde een voorstel neer bij de Regio Commissie Schouwen-Duiveland. Van het Brouwse plan is niets meer over in de WereldRegio Cup ‘nieuwe stijl’. Als ‘beloning’ krijgt Brouwershaven wel één van de vier speelavonden en de finaledag.

In de aanloop naar een andere opzet van de WereldRegio Cup was er eerst sprake van drie poules van vier elftallen. Tijdens een bijeenkomst op het Brouwse sportpark Onder de Molen bleek al snel dat vier groepen van drie teams veel praktischer is. De poulewedstrijden worden tussen maandag 11 en donderdag 14 mei afgewerkt, slechts twee weken na de reguliere competitie. De groepswinnaars plaatsen zich voor de finalepoule op zaterdag 16 mei op de velden van Brouwershaven. De nummers twee en drie kwalificeren zich voor de plaatsingswedstrijden vijf tot en met acht en negen tot en met twaalf. Dit houdt in dat die elftallen op sportpark Onder de Molen tweemaal in actie komen. Afhankelijk van het resultaat uit de eerste wedstrijd spelen ze in hun tweede duel tegen de andere winnaar of verliezer. De winnaarspoule draait om een halve competitie: alle vier ploegen spelen dus zaterdag 16 mei één keer tegen elkaar. De wedstrijdduur voor de pouleduels en de finaledag is steeds tweemaal twintig minuten.

De nieuwe opzet is zeer enthousiast ontvangen bij de clubs, zo bleek tijdens een eerdere bijeenkomst van de Regiocommissie Schouwen-Duiveland. Het eilandelijke, overkoepelende voetbalorgaan heeft de nieuwe structuur ‘afgekeken’ van de Borssele Sloepoort Cup, het jaarlijkse voorbereidingstoernooi voor Zeeuwse amateurverenigingen in Nieuwdorp. Hier worden al jaren met succes ’s avonds pouleduels gespeeld en op zaterdag zijn de finalewedstrijden.

Peter Goedegebuure, voorzitter van de Regiocommissie Schouwen-Duiveland toonde zich tevreden met de nieuwe opzet van de WereldRegio Cup. ,,Je moet proberen de sterkste ploegen in de finale te krijgen en voor de kwaliteit van het toernooi is dit de beste opzet. Als alle ploegen volledig kunnen deelnemen, heb je in de finalepoule de sterkste ploegen. Mits er zich in de voorronden geen verrassingen voor doen.” Een nadeel van de nieuwe opzet is dat niet alle clubs in hun sterkste opstelling kunnen aantreden omdat ze nacompetitieverplichtingen hebben. Vooralsnog geldt dat alleen voor Duiveland.

Waar naar alle waarschijnlijkheid een ‘grote’ club met de sportieve eer gaat strijken, is in de nieuwe structuur ook gedacht aan de ‘kleine’ verenigingen. Immers, Brouwershaven, Dreischor, Kerkwerve en Ouwerkerk zijn aangewezen voor de doordeweekse poulewedstrijden. Een extra voetbalavond met dito inkomsten is toch leuk meegenomen voor de clubkas.

Lijkt het voetbalevenement in vele opzichten op de Borsele Sloepoort Cup, de gelijkenissen met de laatste editie van de Zierikzeesche Nieuwsbode Trofee zijn zo mogelijk nog treffender. In het seizoen 1996/1997 werden er ook poulewedstrijden gehouden, maar die werden in plaats van in één week over het hele seizoen uitgesmeerd. De finaledag, toen op sportpark De Vospit in Kerkwerve dat werd geteisterd door noodweer, kende ook twee plaatsingswedstrijden voor de nummers twee en drie uit de voorronden. De winnaarspoule telde in 1997 meteen twee kruisfinales, een troostfinale en een eindstrijd. Gastheer WIK’57 deed het toen bijna heel goed. Bijna, want SKNWK veroverde na het nemen van strafschoppen de Zierikzeesche Nieuwsbode Trofee.