Erop of eronder voor FC Dauwendaele

door Ron de Waal

MIDDELBURG – Als Dauwendaele nog enige aanspraak wil maken op het kampioenschap in de derde klasse, dan zal morgenmiddag op eigen veld koploper Veere verslagen moeten worden.


“Zij willen en wij moeten”, zegt Gert-Jan van Leiden van Dauwendaele over het duel met Veere. foto Ruben Oreel

Wint Veere, dan is de titelstrijd definitief beslist. Voor middenvelder Gert-Jan van Leiden bestaat er geen enkele twijfel. ,,Het wordt morgen alles of niets”, zegt de negentienjarige speler over het treffen met Veere.

,,Wij moeten winnen, want dan wordt onze achterstand verkleind naar één punt.

Natuurlijk blijf je dan afhankelijk van het feit of Veere nog ergens anders een steek laat vallen, maar het zou prachtig zijn als we de druk nog even op kunnen voeren. Ze hebben tenslotte in de laatste paar seizoenen bewezen dat ze daar niet altijd even goed mee om kunnen gaan in beslissende fases.” Toch blijft Van Leiden tegelijkertijd ook wel realistisch. ,,Wij hebben met DFS, dat nog strijdt voor een periodetitel, nog een lastige tegenstander voor de boeg. Veere heeft het met Rillandia, dat eigenlijk al is uitgespeeld, op papier wat eenvoudiger”, stelt hij.

Van een grote druk die de opdracht voor Dauwendaele met zich meebrengt heeft Gert-Jan van

Leiden nog weinig gemerkt. ,,Er is meer sprake van een gezonde spanning. Iedereen hoopt natuurlijk nog op die titel. De kwaliteit is er zeker, en het geloof op een goede afloop is er nog volop. Lukt het niet rechtstreeks via het kampioenschap ompromotie af te dwingen, dan maar via de nacompetitie waarvan we al verzekerd zijn. Deze groepis enorm gretig om het stapje hogerop te maken.”

Hoe Veere de eerste seizoensnederlaag toegebracht moet gaan worden, is volgens Gert-Jan van Leiden alaardig duidelijk. ,,We moeten zeker niet als een blinde aan gaan vallen. Het is belangrijk dat we vanuit een goede organisatie blijven spelen, om niet tegen een counter aan te lopen. We hebben tenslotte negentig minuten de tijd om te scoren, en dat doen we vrijwel altijd. Met de snelle en technische aanval van ons zijn er zeker mogelijkheden tegen hun ietwat trage en statische verdediging.” Mocht Dauwendaele erin slagen om promotie naar de tweede klasse af te dwingen, dan zal de ploeg volgens Gert-Jan van Leiden zeker niet het lelijke eendje van die klasse worden. ,,Dat hebben we in diverse oefenwedstrijden tegen hoger spelende ploegen al laten zien. Maar goed, we moeten er eerst natuurlijk nog maar zien te komen. Ik zie echter wel nog heel wat vlakken waarop we nog kunnen groeien. Vooral op fysiek en mentaal vlak is er ruimte voor verbetering. Maar dat zijn ook wel zaken die inherent zijn aan een vrij jonge spelersgroep”, vindt Van Leiden. Tegen Veere verwacht Gert-Jan van Leiden een aantrekkelijke wedstrijd. ,,Zij willen, en wij moeten”, besluit hij.