Voor Kruiningen begint het nu pas

door Marco Puik

KRUININGEN – Het klinkt eigenlijk te bizar voor woorden. Het laatste weekeinde van september is aangebroken en zaterdag-derdeklasser Kruiningen heeft nog geen competitiewedstrijd gespeeld!

De oorzaak: droge en daardoor onbespeelbaar geworden velden. “Zo erg als bij ons heeft geen enkele vereniging het denk ik ooit meegemaakt”, vertelt wedstrijdsecretaris Gideon den Dekker. “Niemand had kunnen voorspellen dat het zo lang droog zou blijven.” Ook voor Peter van Poortvliet, die vanaf dit seizoen het eerste elftal van Kruiningen onder zijn hoede heeft, is er sprake van een unieke situatie. “Het is me wel eens overkomen dat we in de voorbereiding niet op de velden mochten, maar niet dat we zover in september nog geen wedstrijd hadden gespeeld.” Het probleem gaat verder dan het eerste elftal.

Ook de jeugd- en lagere seniorenteams van Kruiningen kwamen nog amper aan spelen toe. “We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk thuisduels om te zetten in uitwedstrijden”, legt Den Dekker uit. “Dat is niet altijd mogelijk, want een tegenstander heeft ook te maken met zijn veldbezetting. Onze situatie is niet ideaal. In de kantine is het rustig en op deze manier krijgen we geen binding met onze supporters. We hopen daarom dat het zo snel mogelijk gaat regenen. Niet alleen wij, maar ook de boeren zitten op dat moment te wachten.”

Vooralsnog moet het volgens Den Dekker mogelijk zijn om alle afgelaste duels op een later tijdstip in te halen. “Maar er mag vanaf dit moment niets meer tegenzitten. Een slechte winterperiode kunnen we niet gebruiken, al heb ik ook dat niet in de hand.”

Sinds vorige week worden de Reimerswaalse velden in opdracht van de gemeente beregend. “Men heeft daar zo lang mogelijk mee gewacht. De hoop dat ze er eerder mee zouden beginnen bleek ijdel.”

Om in het ritme te blijven speelde de hoofdmacht van Kruiningen de afgelopen weken enkele vriendschappelijke wedstrijden, maar volgens trainer Van Poortvliet gaven die een vertekenend beeld. “Doordeweeks kun je vaak niet over een complete selectie beschikken. Het is dus afwachten hoe we ervoor staan. Ik ga er vanuit dat de jongens staan te popelen om morgen aan de competitie te beginnen.”

Kruiningen ‘opent’ met een uitwedstrijd tegen DFS. “We hopen dat er morgen geen larfjes over het veld in Burgh-Haamstede kruipen”, merkt wedstrijdsecretaris Den Dekker met gevoel voor humor op.

Peter van Poortvliet had de start van zijn ploeg liever anders gezien. “Eigenlijk waren we de competitie begonnen met een thuiswedstrijd tegen SKNWK, gevolgd door duels met Spui en De Meeuwen. Nu openen we met uitwedstrijden tegen DFS en Nieuwdorp. Dat programma is aanzienlijk zwaarder.”

Van Poortvliet rekent morgen op een gemotiveerde opponent. “DFS heeft vorige week een 4-3-voorsprong in de slotfase weggegeven en zal die nederlaag tegen ons willen rechtzetten. Ik hoop dat wij een goed figuur zullen slaan. Voetballen in de derde klasse wordt voor veel jongens een nieuw avontuur. Onze eerste taak is om ervoor te zorgen dat we ons handhaven op dit niveau.”