‘Belangrijkste is dat we nog bestaan’

door Oscar Fonteine

DREISCHOR – De oudste voetbalvereniging van Schouwen-Duiveland, Zierikzee, vierde recentelijk haar negentigjarig bestaan.

Voor DZC’09, sinds afgelopen zomer de jongste vereniging van het eiland, is een jubileum nog ver weg.

Ton Tettero, een van de initiators van DZC’09 kijkt dan ook niet zover vooruit. ,,Ik kan alleen maar hopen dat we over vijf jaar nog bestaan en een jubileumfeestje kunnen vieren,” zegt de oud-voorzitter van Dreischor.

,,Maar zover is het nog lang niet. De komende twee jaren moeten we eerst maar eens zien te overleven.”

Tettero, die op de laatste officiële ledenvergadering van Dreischor net als oud-secretaris Jan Kip van de KNVB een speldje ontving als blijk van waardering voor vele jaren bestuurswerk, kijkt met een tevreden gevoel terug op de totstandkoming van de nieuwe club.

,,De fusie is gladjes verlopen en het mooiste was misschien nog wel dat beide verenigingen het voor de buitenwereld in alle stilte hebben gedaan. Zelfs de gemeente was verrast omdat de gesprekken over privatisering met beide verenigingen afzonderlijk al liepen en ze er op dat moment geen idee van hadden waar wij achter de schermen mee bezig waren.”


Ton Tettero: ,,Ik kan alleen maar hopen dat we over vijf jaar nog bestaan en een jubileumfeestje kunnen vieren.” foto Dirk-Jan Gjeltema

In het verleden was het woord fusie een scheldwoord op Schouwen-Duiveland. De laatste jaren is er op dat gebied het nodige veranderd met Dreischor en Zonnemaire als de clubs die het voortouw hebben genomen.

,,Natuurlijk stuitte het fusieplan in het begin op de nodige weerstand. Met name bij de oudere leden lag een fusie gevoelig. De jongere generatie had er minder moeite mee. Er zijn heus wel momenten geweest dat we ons afvroegen waar we het allemaal voor deden. Achteraf heb ik er in ieder geval geen spijt van gehad dat we het opgepakt hebben. Het is moeilijk om voor andere clubs te spreken, maar ik zou zeker de kleinere clubs willen meegeven dat ze verder moeten kijken dan de horizon lang is en in ieder geval op tijd met elkaar praten,” adviseert Tettero.

,,Als ik naar onszelf kijk, hadden we achteraf gezien misschien al twee jaar eerder moeten fuseren. Dan waren er wellicht nog enkele jongens gebleven die nu de club verlaten hebben.”

Tettero doelt dan op het vertrek van jongens als Sander Uijl, Erwin Nelissen, Dennis Verwest, Frank van der Helm en Daan Ruitenbeek, die uitgerekend in de periode voorafgaand aan de fusie om diverse redenen afscheid namen van Dreischor.

,,Ik vind het nog altijd jammer dat ze vertrokken zijn. Met hen erbij waren we sterker geweest en hadden meer ervaring in het team gehad. Met de argumenten voor hun vertrek kon ik leven, maar ik hoop en verwacht eigenlijk dat de meesten van hen ooit zullen terugkeren.”

Met name Verwest had de club momenteel goed kunnen gebruiken. Want hoewel twee clubs samengevoegd zijn, rouleert de plaats onder de lat vrijwel iedere wedstrijd.

,,Sportief gezien is het ontbreken van een vaste doelman erg zuur. Maar de groep en de trainer klagen daar niet over, net zo min als over de plek op de ranglijst. Iedereen beseft dat met een team waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 23 jaar ligt, een plek in de onderste regionen dit seizoen het maximaal haalbare is. Dat is momenteel van ondergeschikt belang. Het belangrijkste is dat we nog bestaan.”

Met de komst van DZC’09 komt voor de 47-jarige Tettero een einde aan dertig jaar bestuurswerk voor Dreischor. Een volledig nieuw bestuur heeft het stokje overgenomen.

,,Logisch”, vindt de inwoner van Dreischor. ,,Al is het alleen maar om de schijn van partijdigheid bij bepaalde zaken te voorkomen. De mensen die er nu zitten, zitten er niet meer voor Dreischor of Zonnemaire maar voor DZC’09.”