Alcoholbeleid: thuisclub baas in eigen huis

Wanneer uitspelende elftallen kratten alcoholhoudende drank – vaak verborgen in die grote kledingtassen – de kleedkamer binnensmokkelen, is dat team zélf in overtreding. Zij onttrekken zich daarmee namelijk aan de toezichthoudende rol waaraan de ontvangende vereniging vanuit de Drank- en Horecawet moet voldoen.

Los van aanwijzingen dat het verboden is zelf meegebrachte alcoholhoudende drank op het sportpark te nuttigen, is de ontvangende vereniging ‘baas in eigen huis’. Gasten dienen op het desbetreffende sportpark de daar geldende gedragsregels te volgen.

De thuisclub kan bij constatering de bezoekers daarop aanspreken en tijdelijk de alcoholische drank in beslag nemen totdat de bezoekers het sportpark verlaten. Wanneer de bezoekers daaraan geen medewerking willen verlenen, kan de wedstrijd worden afgelast of gestaakt. Van dit voorval zal vervolgens melding worden gemaakt bij de tuchtcommissie.

Besturen van verenigingen worden verzocht deze boodschap duidelijk aan hun leden kenbaar te maken. Op deze wijze wordt respect getoond voor andere verenigingen en worden problemen voorkomen.