Oranje ballen in een tekening van Anton Pieck

door Barry van der Hooft.

TERNEUZEN – De groene lakens werden gisteren opnieuw bedekt door een nieuw laagje sneeuw, met daaronder nog steeds een spekgladde en vaak keiharde ondergrond.

Uitwijken naar kunstgrasvelden is nauwelijks mogelijk, veel zalen zijn bezet door andere sporters en dus moet het Zeeuwse trainersgilde inventief zijn. “We hebben twee looptrainingen gehad”, vertelt Michel Leonhart. “Veel vaker moet je dat ook niet doen, want we zijn geen atletiekvereniging.”

Toch heeft de trainer van RCS net als zijn collega’s weinig keus. Er moet geïmproviseerd worden, vaak zonder bal. De zondag-eersteklasser uit Oost-Souburg beschikt wel over een kunstgrasveld. “Maar daar mogen we niet op van de gemeente”, aldus Leonhart. “Omdat de fietspaden naar Middelburg en Vlissingen schoon zijn, hebben we daar twee keer gelopen. Ik had wel wat geklaag verwacht, maar dat viel heel veel mee.”

Voor vanavond had hij wel een wedstrijd in gedachten: de selectie van RCS zou net als het eerste elftal van FC Dauwendaele een parkoers van acht kilometer afleggen. “De tien snelste tijden van iedere selectie zouden dan opgeteld worden en tot een winnende ploeg leiden. Dan heb je toch een training met een wedstrijdelement. Het gaat niet door, omdat we voor spinning in Middelburg hebben gekozen. Als er komend weekend in België een algehele afgelasting is, hebben we twee opties om daar een oefenwedstrijd te spelen. Dat zou mooi zijn, want de kans bestaat dat we dinsdag voor de beker tegen Walcheren spelen. Als de gemeente ons kunstgrasveld vrijgeeft, zijn we verplicht daarop te voetballen.”

Spinning – tempofietsen onder begeleiding van muziek – blijkt redelijk populair. De selectie van Hoek zat dinsdagavond in Terneuzen ook weer op de fiets. Paul Telussa nam zijn spelers maandag mee naar Clinge, waar werd gezaalvoetbald en gezwommen. Vanaf vrijdag verblijft de hoofdklasser op trainingskamp in Weert, waar het graag een oefenwedstrijd tegen RKC wil spelen. Het is echter nog de vraag of dat duel door kan gaan.

De voetballers van Terneuzen trainden in de eerste weken van januari twee keer op een besneeuwd en glad veld. Afgelopen weekend in Center Parcs had Diederik Hiensch een looptraining gepland, moesten zijn spelers verplicht het zwembad in en werd een tennistoernooi afgewerkt.

Eén van de weinige clubs die wél gewoon op gras trainde en speelde is Duiveland. De Schouwse zaterdag-tweedeklasser moest er wel een eindje voor reizen, naar Almunecar in Zuid-Spanje om precies te zijn. Het bleek een goede keus, gezien de weersomstandigheden in eigen land.

Een eindje over de grens, in Brasschaat, trainde Terneuzense Boys afgelopen zaterdag op een besneeuwd veld. “Het deed me denken aan een tekening van Anton Pieck”, zegt Karl Vergouwen. “Alles was wit en we konden alleen met een oranje bal trainen. ’s Middags hebben we daar ook gespind, want we zaten in een sportcomplex. Het was een nuttig trainingskamp, met een combinatie van inspanning en ontspanning.”

Dinsdagavond trainde Vergouwen voor de tweede keer dit jaar in de sporthal van het Zeldenrustcollege in Terneuzen. “Ook dat is een noodoplossing”, bekent de trainer. “We denken er nu aan om zaterdag drie kwartier de atletiekbaan op te gaan. En als het dan kan en mag, willen we daarna drie kwartier op het veld trainen.”

Alexander van Keulen is met de selectie van SSV’65 in januari nog niet op het veld geweest. “We hebben twee keer in de zaal getraind”, zegt de trainer. “Dinsdag hebben we met z’n allen tien kilometer door Goes gelopen. Dit is een moeilijke tijd. Iedereen wil graag een sporthal in, maar die zijn vaak bezet door andere sporten. Je moet wat connecties hebben en hopen dat dat helpt.”

Onder meer Aardenburg en enkele jeugdteams van de JVOZ trainden al op het strand.

Bij Zierikzee hebben ze de bal nog niet zien rollen. Fitness, spinning, hardlopen in een natuurgebied; veel meer heeft Marco Groeneveld nog niet kunnen doen met zijn spelers. “Dit weekend gaan we zaalvoetballen. Doordeweeks is dat onmogelijk, omdat de zaal dan bezet is door de korfbal, handbal en volleybal. Er ligt een kunstgrasveld bij de hockeyvereniging, maar daar mogen we ook niet op. Wij moeten pas 24 januari weer voor de competitie voetballen. Maar ik betwijfel of de velden dan al bespeelbaar zijn. Dit zou best nog wel eens een tijdje kunnen duren.”