Voetbalseizoen nadert ontknoping

Brouwershaven- Gehinderd door de slechte weersomstandigheden zijn diverse eilandelijke voetbalclubs de laatste maanden nauwelijks in actie gekomen. ZSC’62 is op papier het zwaarst ‘getroffen’. De ploeg moet de komende tijd nog 12 wedstrijden spelen. Ook Brouwershaven kan rekening houden met een druk programma. Met nog 10 wedstrijden te gaan lijkt Paasmaandag ook voor hen gereserveerd voor een potje voetbal. Ter vergelijking; Zierikzee, DZC’09 en Ouwerkerk hoeven nog maar zeven keer in actie te komen.

Door die verdeeldheid in het aantal gespeelde wedstrijden is het in sommige gevallen lastig in te schatten waar clubs momenteel staan en waar ze op uit gaan komen. Toch wagen we, met de voorspellingen die Ons Eiland in september deed in het achterhoofd, een poging.

De opvallendste prestaties worden zonder meer geleverd door Renesse en SKNWK. Renesse schiet in positieve zin uit zijn slof door keurig bovenin mee te draaien. Een nacompetitieplaats lonkt aan de horizon. Aan de andere kant stelt SKWNK zwaar teleur. De ploeg won tot nu toe slechts drie keer en staat daarmee op een teleurstellende elfde plaats met alleen Kruiningen en Spui nog in de buurt. De Nieuwerkerkers hebben echter het geluk dat met de komst van de topklasse er dit jaar slechts 1 ploeg rechtstreeks degradeert. Als de ploeg, die afgelopen week afscheid nam van trainer Gerjo Prins, nog een plek weet te stijgen ontloopt ze zelfs promotie-/degratieduels. Dan zal ze in uitduels wel punten moeten gaan pakken. SKNWK is samen met WIK’57 de enige ploeg die op vreemde bodem nog geen punt wist te veroveren, terwijl de ploeg nog vijf van haar acht wedstrijden uitspeelt.

Twee andere spekkopers van de topklasse zouden Bruse Boys en Duiveland moeten worden. Bruse Boys staat momenteel derde, een plek die aan het eind van het seizoen recht geeft op promotie. Ook Duiveland is zeker nog niet kansloos, maar de Oosterlanders hebben op papier in ieder geval een stuk zwaarder programma dan de ‘buurman’. Bovendien zijn de prestaties van Duiveland de laatste maanden wisselend.

Een blik op de overige ploegen leert dat er genoeg mogelijkheden zijn op een prijs. Derdeklasser DFS staat weliswaar in de middenmoot, met twee overwinningen doet de ploeg zo weer bovenin mee. Doordat er twee ploegen rechtstreeks uit deze klasse promoveren is nacompetitie nog binnen handbereik voor de ploeg uit Burgh-Haamstede. Ook in de vierde klasse B maken twee eilandelijke ploegen nog volop kans op een prijs. MEVO staat momenteel keurig derde, terwijl Brouwershaven al voor de winterstop het totaal aantal punten van vorig seizoen overtrof. De ploeg staat momenteel met drieëntwintig punten op een zesde plaats en is al vijf wedstrijden ongeslagen. Dat gebeurde vooral op vreemde bodem want van de laatste tien wedstrijden van dit seizoen speelt Brouwershaven er liefst zeven thuis. Tenslotte is ook Zierikzee, bezig aan een wisselvallig seizoen, nog niet geheel kansloos voor de nacompetitie. De ploeg moet dan zelf vijfde worden en hopen dat ze daarmee het hoogste team op de ranglijst zonder periode worden.

Overige clubs

Voor ZSC’62, Ouwerkerk, DZC’09 en WIK’57 geldt dat ze de komende tijd zoveel mogelijk punten moeten sprokkelen om een zo hoog mogelijke plek op de ranglijst te kunnen behalen.

Een kampioensschap mag dan wel net zoals vorig jaar te hoog gegrepen zijn voor de eilandelijke voetbalploegen, nacompetitie moet er voor een handvol teams zeker inzitten. Wat de voetballiefhebbers betreft wordt het nu tijd voor het zonnetje.