Radiostilte helpt Noad ’67 omhoog

door Michiel Bouwman.

SINT-PHILIPSLAND – Toeval of niet, sinds er geen muziek meer wordt gedraaid in de kleedkamer van Noad’67 gaat het een stuk beter met het elftal.

De Fliplanders staan op de zesde plaats in de derde klasse B en zijn nog in de race voor de bovenste plaatsen en een periodetitel. Morgen wacht de confrontatie met koploper Good Luck.

“Het is onze laatste kans om bij de bovenste twee plaatsen te kunnen eindigen”, zegt de 29-jarige aanvoerder Iwan Geense. “We moeten vol voor de overwinning gaan om mee te kunnen blijven doen, al gaat het heel lastig worden. Good Luck heeft een heel stugge ploeg, die hangt op de verdediging. Thuis hebben ze nog niet verloren en bovendien hebben ze de laatste drie wedstrijden geen tegendoelpunt gehad. De ploeg die nu de eerste goal maakt, is spekkoper. Die gaat winnen.”

Noad’67 heeft – met nog vier wedstrijden te gaan – 28 punten, Good Luck heeft er zes meer. Daar tussen staan nog vier clubs, waaronder Tholense Boys en WHS. “Ik hoop bij de top vier te eindigen. De zesde plaats is niet waar we horen te staan. We draaien een te wisselvallig seizoen, al geldt dat voor heel veel ploegen in onze competitie. We hebben het in een paar wedstrijden laten liggen, anders hadden we nu een stuk hoger gestaan.”

Geense doelt op de matige periode voor de winterstop, waarin Noad’67 achtereenvolgens verloor van Olympia’60, Internos, Rillandia en Klundert. De laatste weken steekt de ploeg van trainer Ko Stoutjesdijk in een betere vorm. “Het is tijd voor een prijsje”, stelt Geense. “Stel dat we promoveren. Het zou lastig worden in de tweede klasse, maar die competitie wordt veel minder zwaar. Door invoering van de Topklasse promoveren meer derdeklassers.”

Wat er ook gebeurt, trainer Stoutjesdijk zal er niet bij zijn. Hij verkast naar SKNWK en wordt opgevolgd door Johan Sulkers (nu nog HSC’28). “Ik begrijp Ko’s keuze wel. Hij zit hier nu drie jaar en dat is lang zat voor een trainer. Dan is het tijd voor een nieuw gezicht.”

Die drie jaren van Stoutjesdijk zijn overigens niets vergeleken met het dienstverband van Geense, die sinds zijn zeventiende in het eerste van de geel-groenen speelt. Op zijn 24e maakte hij wel de overstap naar zondagclub Halsteren, waar hij vervolgens twee seizoenen speelde. “Destijds degradeerde Noad en bleef Halsteren in de tweede klasse. Het kwam er alleen niet helemaal uit”, legt hij uit. “Bovendien trok het zaterdagvoetbal me meer en met Ko kwam er een fanatieke trainer voor de groep. Hij vraagt van me om de boel scherp te houden en te motiveren. Dan doe ik dat.”

Het behoort allemaal tot het takenpakket van de aanvoerder, die kapitein is van een jonge groep. “Ondanks de jonge leeftijd van sommige jongens, spelen we toch al jaren samen. Het levert dan ook geen problemen op. Al draaien we af en toe muziek voor de wedstrijdbespreking en dan verschillen de smaken nogal eens… Overigens doen we dat de laatste weken niet een gaat het een stuk beter, haha!”

Wat betreft de eigen ambities houdt Geense stiekeme hoop op een avontuurtje op hoger niveau. “Als er een club uit de eerste klasse interesse toont, zou ik er zeker over nadenken. Het zou een mooie uitdaging zijn. Zeg nooit ‘nooit’.”