Vereecken redt het weer net niet

door Wim de Vos.

NIEUWERKERK – Het gaat er steeds meer op lijken dat Eric Vereecken een haat-liefdeverhouding heeft met de finishlijn.

In de openingsfase van dit wielerseizoen slaagde de Hulstenaar er in om nog een paar wedstrijden te winnen, maar daarna viste hij verschillende malen achter het net. Het verschil was soms niet meer dan enkele centimeters.

Zaterdag, in Nieuwerkerk, greep Vereecken opnieuw met een minimale achterstand naast de eerste plaats. Ruud Zijlmans uit Roosendaal klopte hem.

De warmte leek zaterdag nadelige gevolgen te hebben op het aantal deelnemers aan de wedstrijd in het sfeervolle Nieuwerkerk. Het aantal renners viel in totaliteit enigszins tegen, maar dat was niet van invloed op het sportieve verloop van de koers op een slopend parkoers van 1300 meter door het dorp.

Ondanks de hoge temperaturen vlogen de coureurs er vanaf de start in met een elan dat alleen verwacht mag worden van jonge coureurs die zich nog moeten bewijzen.


De vroege kopgroep raast door de straten van Nieuwerkerk. foto Dirk-Jan Gjeltema

Nu kwam het vuur met name van routiniers die zich met moeite in bedwang konden houden. “Maar hoewel je de veertig gepasseerd bent, wil je toch erg graag winnen”, gaf de gedesillusioneerde Vereecken aan.

Het was niet de eerste teleurstelling dit wielerseizoen voor de Zeeuws-Vlaamse coureur. Vooral na afloop van de Ronde van Noord-Beveland was die erg groot, toen hij slechts enkele millimeters tekortkwam op de Belg Nico Savat.

Dat leek ook zaterdag Vereeckens lot te worden. Nadat hij zich in eerste instantie had laten verrassen, kon hij na een fraaie achtervolging toch nog voorin aansluiten bij negen renners.

Het hoge tempo en de temperatuur zorgden ervoor dat er steeds renners werden teruggeslagen. Uiteindelijk bleven vier leiders over. Naast Vereecken en Zijlmans waren dat Kevin Gideonse en Johan Padmos, die in zijn geboorteplaats erg gebrand was op de overwinning.

Het mocht echter niet zo zijn voor hem, omdat Vereecken en Zijlmans er tussenuit piepten. Zijlmans, eerder dit jaar ook al winnaar in Ovezande, werd vervolgens spurtwinnaar door Vereecken ternauwernood voor te blijven.

Kevin Gideonse kwam na Zijlmans en Vereecken als derde over de finish, vóór Johan Padmos. Maarten Padmos werd vijfde, Dirk van Dam zesde.

Alleen de S/P-klasse leverde zaterdag in Nieuwerkerk een Zeeuwse overwinning op.

Johnny Timmerman uit Wemeldinge was de rapste.

Uitslagen

Amateurs A: 1. Ruud Zijlmans (Roosendaal), 2. Eric Vereecken (Hulst), 3. Kevin Gideonse (Nijme­gen), 4. Johan Padmos ( Wissenker­ke), 5. Maarten Padmos (Zierik­zee), 6. Dirk van Dam (Nieuwe Ton­ge).

Amateurs B: 1. Wouter Harteveld (Oude Tonge). Amateurs 40+: 1. Tonnie Akkermans ( Breda). S/P-klasse: 1. Johnny Timmerman ( Wemeldinge).