Walcherse clubs maken vrije val in de beker

Rillandia had zich als laatste Zeeuwse club kunnen kwalificeren voor de tweede ronde van de districtsbeker. De club speelde echter met 1-1 gelijk tegen Zwaluwe en is uitgebekerd op basis van één doelpuntje minder voor. Het totaalaantal Zeeuwse clubs in de tweede bekerronde blijft daardoor staan op 22. Dat is een laag aantal, mede door de vrije val van de Walcherse clubs.
In 1997 werd de poulefase in het leven geroepen in de districtsbeker. Aanvankelijk gingen de nummers één en twee uit de poule een ronde verder, maar sinds 2003 mag alleen de winnaar verder bekeren (de poules van hoofd- en eersteklassers dit seizoen uitgezonderd). De 22 Zeeuwse clubs die nu de tweede ronde hebben gehaald, is een verbetering van één club in vergelijking met het laagste aantal sinds die ingreep.

Als de verdeling per regio daarnaast wordt gelegd, valt een aantal zaken op. De Walcherse club beleven een uitermate mager bekerseizoen met slechts vier clubs in de tweede ronde. Twee seizoenen geleden waren dat er nog elf! De Zeeuws-Vlaamse clubs voeren dit seizoen de boventoon en zijn met tien clubs vertegenwoordigd in de tweede ronde, net als vier jaar geleden.

De Bevelanden beleeft het beste bekerjaar sinds 2005, de Schouwse clubs zijn stabiel gebleven op twee, terwijl alle Thoolse clubs vrij hebben in het volgende bekerweekeinde. De verdeling sinds 2003 ziet er als volgt uit (de vet gedrukte aantallen zijn de best vertegenwoordigde regio’s in dat seizoen):

Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com:80/