‘Beperk tussentijds overschrijven’

door René van Stee.

MIDDELBURG – Ruim twee derde van de Zeeuwse voetbalclubs is tegen tussentijdse overschrijvingen van spelers.

Zij vinden dat een overstap van de ene naar de andere vereniging na de reguliere overschrijvingsdatum van 15 juni aan het eind van het seizoen competitievervalsing in de hand werkt. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Alwin Don (voorzitter Oostkapelle), zijn collega Hans van Klink van Wemeldinge en John van Geersdaele (secretaris Zeeland Sport) zijn pertinent tegen. ,,Dit is het amateurvoetbal totaal overbodig”, stelt Van Klink.

Ko Welleman, lid van de technische commissie van SSV’65, gaat een stap verder. Hij is ook tegen overschrijvingen van spelers uit het buitenland, zoals dit in met name in Zeeuws-Vlaanderen regelmatig gebeurt. Zo heeft Terneuzense Boys versterking gekregen van de Belgen Stefan van Dender (Zottegem en ex-Hoek) en diens ploeggenoten van Zottegem Vincent Varache en Didier Haeck. Aardenburg verwelkomt Mamadouba Gueye (Eeklo en onder meer ex-Hoek en ex-Terneuzen), terwijl bij Hoek Cédric Roussel (onder meer ex-AA Gent en ex-Standard Luik), Kim van Branderen (Standaard Wetteren) en Sam Devinck (Dender EH) de selectie komen versterken. Vlissingen verwelkomt eveneens een Belg: Laurens Maldrie (Zottegem).

Vooral Zeeuws-Vlaamse clubs lijken in het voordeel. Toch vindt Ronald Möring van de technische staf van RIA W. (een club waar meerdere Belgen in het eerste elftal spelen) dit helemaal niets, ook al overtreden de genoemde verenigingen geen enkele regel. Want ook tussen 1 en 31 januari mogen voetballers vanuit het buitenland altijd naar een club in Nederland overstappen. Andersom geldt precies hetzelfde. Voor Alexander van Keulen (trainer SSV’65) is dat aanleiding om een proef te doen met een extra overschrijvingsperiode van bijvoorbeeld 15 december tot 15 januari. ,,Ploegen met ambitie zullen altijd in staat zijn om iets extra’s te doen, dus nu ook”, voegt hij er ter motivatie aan toe.

Arnemuiden-trainer Marco Groeneveld denkt aan iets soortgelijks. Hij betrekt er de dit seizoen ingevoerde topklasse bij. ,,Door de komst van de topklasse en de daaruit voortvloeiende doorstroming naar het betaald voetbal zou ook een overschrijvingsperiode van drie tot vier weken in de winterstop kunnen worden doorgevoerd.”

In Nederland is het in principe mogelijk om één keer per jaar overschrijving aan te vragen. Als dit voor 15 juni gebeurt, kan een speler in het nieuwe seizoen verkassen naar zijn nieuwe club. Uitzonderingen zijn er in het geval van een (verre) verhuizing of verandering van werk. In het laatste geval dient er een werkgeversverklaring en een loonstrook te worden overlegd. Dit om uit te sluiten dat er een foute voorstelling van zaken wordt gegeven, wat in het verleden nog al eens gebeurde.

Enkele tegenstanders van tussentijdse overschrijvingen zijn in een aantal gevallen bereid om met de hand over het hart te strijken. Voorzitter Ton Janssens van VCK stelt voor om spelers die in de zomer overschrijving hebben gekregen in de winter de mogelijkheid te geven naar hun oude club terug te keren. En dan alleen als de wederzijdse verwachtingen tussen de speler en zijn nieuwe club niet zijn uitgekomen. ,,Het zou jammer zijn als de speler dan stopt.”

Er worden ook andere voorstellen gedaan. Voorzitter Jan Minderhoud van Domburg en wedstrijdsecretaris Greet Potappel van Tholense Boys willen een uitzondering maken voor spelers van lagere elftallen. ,,Voor die categorie maakt het weinig uit.” Youssif Hamzaoui, voorzitter van Zeelandia Middelburg, zou voorstander van tussentijdse overschrijvingen zijn als elke ploeg in de winter één nieuwe speler zou mogen aantrekken. Zoals het nu gaat, vindt hij het niks. ,,Het is niet bevorderlijk voor het competitieverloop.”