Van der Male houdt hoofd koel in barrage

door Joop van den Oudenhoven

ZIERIKZEE – Philip van der Male is na een bloedstollende finale winnaar geworden van het driebandentoernooi om de Graanbeurstrofee.

Hij versloeg in Zierikzee titelverdediger Arnold Slootmans uit Middelburg.

Van der Male houdt wel van een beetje spanning, zo mag je concluderen, na het verloop van de finale in het clubhuis van de organiserende vereniging De Graanbeurs. De Nieuwerkerkse favoriet die al eerder finales speelde maar nooit won, leek nu heel eenvoudig op de titel af te stevenen. Op een gegeven moment stond hij met 29-18 voor in een partij naar 30. Maar opeens maakte hij elf beurten lang geen punt meer en kwam Slootmans sluipenderwijs op gelijke hoogte 29-29.


Philip van der Male keek uitschakeling in de ogen, maar kroonde zich wél tot winnaar in de Graanbeurstrofee. foto Dirk-Jan Gjeltema

Pas toen maakte Van der Male, inmiddels stijf van de zenuwen, zijn laatste punt. Slootmans liet nog een keer zien waarom hij vorig jaar de titel had gewonnen en maakte in de nabeurt ijskoud ook zijn laatste punt. Barrage. Beiden zouden van acquit gaan voor de meeste punten. Slootmans mocht beginnen, maar nu bleek ook hij een mens en miste volledig. Van der Male hield nu het hoofd koel en scoorde wel.

De winnaar was heel oprecht toen hij in pure blijdschap vertelde: “Ik heb zoveel geluk gehad. Ik ben eerder in het toernooi al een keer ontsnapt aan uitschakeling en dacht nu ook, toen hij was teruggekomen: nu is het gebeurd met me. Dat ik toch win, is puur geluk.” Daarmee deed de winnaar zichzelf een beetje tekort, want hij speelde een prima toernooi met een pittige handicap. Dat maakt een zege in Zierikzee er niet eenvoudig op.

Het was een van de spectaculairste toernooien van het afgelopen decennium. Zo scoorde Slootmans al vroeg in het toernooi het hoogste partijgemiddelde met 2.500. Nog nooit eerder vertoond in de geschiedenis van het toernooi. Zo ook de serie van elf die Martin Sturm uit Serooskerke liet aantekenen tegen uittredend winnaar Slootmans. Het was een verbetering van het tien jaar oude record van Wim Breur en Peter van Houwelingen.