Nieuwenhuijse gelooft in Zierikzee

door Klaas Verspoor.

KRUININGEN – Hoewel Zierikzee zich geen misstappen meer kan veroorloven, gelooft trainer Adriaan Nieuwenhuijse nog in promotie naar de derde klasse. Als een spons absorbeerde Adriaan Nieuwenhuijse de afgelopen weken de informatie die hij van alle kanten over zijn nieuwe club Zierikzee toegeschoven kreeg. ,,Het is wel lastig om halverwege het seizoen in te stappen.

Dat is niet het makkelijkste voor een trainer”, geeft hij aan.

De Kruiningse trainer volgde twee weken geleden de vertrokken Marcel van Duijn op bij de zaterdag-vierdeklasser. En dat was een half jaar eerder dan gepland. ,,Dat is meestal geen goed teken, want dat betekent vaak ook dat het niet goed gaat bij een elftal”, weet de ervaren Nieuwenhuijse.

Voorzitter Toon van Tiggelhoven klopte aan. ,,De club zat behoorlijk omhoog. Ik heb nog overwogen om het niet te doen, maar ik zag het toch een beetje als een verplichting. Voor een trainer is het gemakkelijker om aan het begin van het seizoen ergens met een schone lei te beginnen.” Vorig seizoen was Zierikzee ook al in de race om Nieuwenhuijse binnen te slepen, maar zijn ambities dreven hem naar Dauwendaele. ,,Vóór Dauwendaele was ik ook al zo goed als rond met Zierikzee, maar ik heb toen puur voor het niveau gekozen.”


Na een korte periode van gedwongen rust is Adriaan Nieuwenhuijse nu trainer van Zierikzee. foto Izaäk Verkeste

Zijn verblijf in de Zeeuwse hoofdstad duurde slechts zes weken. Nieuwenhuijse: ,,Ik kreeg geen vat op de groep en kon ‘het’ voor mijn gevoel ook niet overbrengen op de groep. Als ik bij wijze van spreken naar links zei, ging een gedeelte van de groep naar rechts. Ik zie mijn snelle vertrek daar wel als een persoonlijke nederlaag.” Na Dauwendaele genoot Nieuwenhuijse van de rust. ,,’s-avonds niet haasten en geen verplichtingen. Dat was na achttien jaar als trainer wel even lekker.” Toen de clubs echter gingen bellen, kroop het bloed waar het niet gaan kon.Voor hij zich voor het seizoen 2011-2012 aan Zierikzee verbond, stond hij behoorlijk in de belangstelling. ,,Er waren vijf clubs geïnteresseerd, maar die wilden niet wachten tot ik een besluit had genomen over de JVOZ. Daar was ik al heel ver mee. Daar gaan ze een topsportopleiding starten. Ik zou elke ochtend van acht tot tien training kunnen gaan geven. Naast mijn tennislessen (Nieuwenhuijse is van beroep tennisleraar, red.) werk ik ook twaalf uur op het Ostrea Lyceum. Ik kreeg het zelf niet rond.”

Toch nam Nieuwenhuijse ook die teleurstelling mee, evenals de deceptie bij Dauwendaele. ,,Ik moet zeggen dat ik ben afgestapt van mijn ambitie om zo hoog mogelijk te trainen. Ik wil gewoon een goed gevoel hebben bij een club. Het is vrij vroeg om dat te zeggen, maar Zierikzee geeft me dat.” Hij kijkt tevreden terug op zijn eerste weken. ,,Er was en is ontzettend veel te doen. De selectie was veel te klein. Die heb ik vergroot naar achttien à negentien man. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijdgericht trainen, dus heb ik er wat spelers bijgehaald. Op dinsdag trainen er vier talentvolle A-junioren mee, en op donderdag drie jongens van het tweede.”

De trainingen bevielen hem wel, evenals de selectie van Zierikzee. ,,Er zit veel leeftijdsverschil in het elftal: een groepje ouderen, een kleine tussengroep en een grote groep jongeren. Maar ze willen er allemaal nog voor gaan.” In Stavenisse, één van de weinige Zeeuwse clubs waartegen hij zelf nooit heeft gevoetbald, debuteerde Nieuwenhuijse met een 4-0-overwinning. ,,Maar het voetbal was nog niet goed. De komende weken blijft mijn speelwijze hetzelfde. Ik wil in de wedstrijden ook iedereen aan het werk zien.”

Nieuwenhuijse ziet ondanks de achterstand op de koplopers kansen om de vierde klasse te ontstijgen. ,,We gaan er alles aan doen. Ik zie nog wel kansen om kampioen te worden. Vosmeer, Kruiningen en Halsteren gaan ook nog punten laten liggen.”

Zierikzee zal zich zelf geen misstappen meer kunnen veroorloven, weet ook Adriaan Nieuwenhuijse. Morgen, in de thuiswedstrijd tegen WIK’57, rekent hij dan ook op drie punten.

Paspoort

Adriaan Nieuwenhuijse

Leeftijd: 51 jaar

Clubs als trainer: Kruiningen, Hoek, Arnemuiden, S.S.V. ’65, S.K.N.W.K., Kapelle, Dauwendaele en Zierikzee

Hoogtepunt carrière: “Kampioenschap met Kruiningen

Dieptepunt carrière: “Dauwendaele”