DFS-verdediger Verboom is klaar voor de kraker

door Klaas Verspoor

BURGH-HAAMSTEDE – Vele ogen zullen morgen gericht zijn op sportpark Van Zuijen, waar koploper DFS runner-up Yerseke ontmoet.

DFS-verdediger Patrick Verboom verwacht nog niet dat de competitie beslist wordt. ,,Maar als wij winnen, dan zetten we een goede stap.”

Verbooms ploeg voert na zestien duels de ranglijst aan, Yerseke volgt op één punt. DFS tegen Yerseke is een prachtig affiche in de derde klasse A. De grote vraag is echter hoe het met het wedstrijdritme van de ploegen gesteld is. Beide teams kwamen op 26 februari 2011 voor het laatst in actie. DFS won uit bij Heinkenszand met 2-1, terwijl Yerseke juist met 1-0 onderuit ging bij VCK. Drie competitieloze zaterdagen verder staat ”de wedstrijd van het jaar” op het programma. Dat besef is er.

Verboom: ,,Het is een leuk en belangrijk potje. We staan kort op elkaar en zowel Yerseke als DFS heeft een gat geslagen met de nummers drie en vier. Normaal gesproken wordt één van ons tweeën kampioen. Als wij drie punten pakken, dan slaan we een gaatje. Maar daarna komen er nóg vijf moeilijke wedstrijden.”

De ploeg uit Burgh-Haamstede werkte de afgelopen weken alleen maar trainingen af. Verboom: ,,De ene keer ging dat wat harder en feller dan de andere. Af en toe moet de druk er ook even af. Ook op de zaterdagen hebben we getraind. Behalve tijdens Strao.”

Trainingen of oefenwedstrijden, het maakt Verboom persoonlijk niet zo veel uit. ,,Een oefenwedstrijd is goed voor je ritme, maar op een training kun je veel meer tactisch te werk gaan.”

De selectie van DFS wijkt voor de kraker niet af van de normale voorbereiding op een competitiewedstrijd. Verboom: ,,Waarom zou je het anders doen? Het is een wedstrijd als andere, alleen kun je nu je directe tegenstanders een tik geven. Als je extra dingen gaat doen, brengt dat alleen maar extra spanning met zich mee.”

In de uitwedstrijd klopte DFS Yerseke met 4-2. Na 29 minuten werd Bart van Steveninck uit het veld gestuurd en speelde DFS tegen tien man. Verdediger Verboom werd uit tactisch oogpunt in de rust gewisseld en na rust liep zijn ploeg uit naar 0-3. Dat Yerseke in ondertal nog even terugkwam tot 2-3 lag volgens Verboom aan nonchalance. Verboom verwacht dat DFS drie punten pakt. ,,Waarom wij winnen? Wij hebben een goede ploeg. Ik denk dat we kwalitatief iets beter zijn, maar ook als ploeg presteren wij goed. Als je kampioen wordt in de derde klasse, dan verdien je dat.”

Maar is DFS al klaar voor de tweede klasse? ,,Dat hangt af van de breedte van je selectie. Je hebt kwalitatief gezien een brede groep nodig. Ik heb met Zierikzee op zondag in de tweede klasse gespeeld. Er wordt wel wat meer gevraagd, ook fysiek. Op zaterdag heb ik nog geen tweede klasse gespeeld. Het zou een mooie bekroning zijn voor deze groep, met bijna allemaal jongens van eigen bodem.”

Na de topper wachten beide ploegen nog vijf duels. Het speelschema wijkt niet zoveel van elkaar af. Zowel Yerseke als DFS treft Veere, SKNWK en De Meeuwen. Waar DFS nog tegen Nieuwland en Kapelle speelt, ontmoet Yerseke Spui en Kapelle. ,,Het ontloopt elkaar niet zoveel. Het zal er ook aan liggen wat de tegenstander nog kan bereiken. Of die tegen degradatie speelt of nog een periode kan pakken. Maar wij moeten gewoon zelf alle wedstrijden winnen.”