Driedaagsfeest in Nieuwerkerk

NIEUWERKERK – Het 777-jarig bestaan van Nieuwerkerk werd vorig jaar gevierd met vier dagen dorpsfeest.

Dat is zo goed bevallen dat het op initiatief van Stichting Nieuwerkerk Bruist dit jaar dunnetjes wordt overgedaan. Nu met drie dagen feest.

Bij de viering vorig jaar maakte stichtingsvoorzitter Arnold Schiettekatte meteen al duidelijk dat wat hem betreft aan het rijtje Kraojedurpse dag (dorpsfeest Oosterland) Brouwse dag (dorpsfeest Brouw) Nieuwerkerk Bruist mocht worden toegevoegd. Na de viering van het 777-jarig bestaan is Nieuwerkerk Bruist onmiddellijk aan de slag gegaan met het smeden van plannen voor een reprise in 2011.

Daarbij is gekozen voor een iets bescheidener opzet: drie dagen feest in plaats van vier. Donderdag 30 juni, de eerste dag op het voorlopige programma, staat in het teken van sport. De Nieuwerkerkse School met de Bijbel en de vestiging Nieuwerkerk van OBS Duiveland houden gezamenlijk een sportdag. Het sportieve gebeuren wordt afgesloten met een ballonnenwedstrijd en gekostumeerd voetbal.

Vrijdag 1 juli worden allerlei – nog nader te ontwikkelen – activiteiten ontplooid in zwembad Dol-Fijn. Verder die dag een braderie in het dorp, opgevrolijkt door klanken van een dweilband. Zaterdag 2 juli barst het Nieuwerkerkse feest in alle hevigheid los.

Omdat de geplande feestdag samen bleek te vallen met een actiedag van de protestantse kerk (PKN) werd besloten de krachten en activiteiten te bundelen. De PKN tekent voor een rommelmarkt met verloting. Verder zijn er die dag oude tractoren te zien. In Punt 3 is een collage van oude agrarische foto’s te bezichtigen. Voor de kinderen is er een springkussen en schmink. Voor de sportievelingen is er ring-steken per hobbelfiets en een kruiwagenrace. Op initiatief van landbouwvereniging Eendracht Bindt houden verschillende agrarische bedrijven open huis.