Kevin Blom mist het respect voor scheidsrechters

door Ilja Hilhorst

GOES – Zondag floot scheidsrechter Kevin Blom voor 45.000 toeschouwers de bekerfinale tussen Twente en Ajax, gistermiddag gaf hij een presentatie voor maximaal 45 mensen bij het Cios in Goes.
De 37-jarige leidsman vertelde over zijn boeiende leven als leidsman en liet de moeilijke kanten niet achterwege. ,,Je mist soms respect, mensen denken dat ze alles kunnen zeggen.”

Om tien voor half drie komt Kevin Blom het Sportpunt Zeeland in Goes binnen. Met zijn karakteristieke blonde haar, fitte lichaam en af en toe strenge ogen een man om niet over het hoofd te zien. Krap een kwartier later staat hij voor het grote aanraakscherm waarop hij met behulp van voetbalbeelden laat zien hoe vooral jonge arbiters zich op het voetbalveld bewegen.

Niet zelden komt hij terug op de spectaculaire bekerfinale van zondag. Na die wedstrijd was hij vooral bij Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen de gebeten hond. Uit de volgens Vertonghen te gemakkelijk gegeven vrije trap scoorde Marc Janko de beslissende 3-2 in het voordeel van Twente. ,,Ik denk dan: als Alderweireld gewoon goed verdedigt, valt die goal helemaal niet!” verkondigt Blom vrolijk om aan te geven dat hij er niet naast zat.


Topscheidsrechter Kevin Blom houdt een presentatie in Sportpunt Zeeland in Goes. Afgelopen zondag floot hij nog de bekerfinale tussen FC Twente en Ajax in de Rotterdamse Kuip. foto Ronald den Dekker

De grote druk die er tegenwoordig op scheidsrechters ligt, noopt scheidsrechters als Blom om steeds maar uit te leggen waarom hij bepaalde beslissingen neemt. Hij juicht het gebruik van technologische hulpmiddelen dan ook toe: ,,Ik ben voor camera’s op de doellijn, maar het is lastig uitvoerbaar. Stel: Ik laat doorspelen na een situatie waarvan iemand met een beeldscherm in mijn oortje zegt dat het een overtreding in het zestienmetergebied was. Op het moment dat ik dat hoor, heeft de tegenpartij na een snelle uitbraak aan de andere kant gescoord. Moet ik dan fluiten, het doelpunt afkeuren en een strafschop aan de andere kant geven? Ik begrijp wel waarom de hoge heren bij de Fifa er nog niet aan toe zijn.” Hij benadrukt dat de dit seizoen nieuwe vijfde en zesde man achter de doelen van grote waarde zijn. Een tweede hoofdscheidsrechter ziet hij minder zitten.

De discussie over extra ogen in en om het veld passen in de steeds hardere wereld van het scheidsrechterbestaan. Spreekkoren en bedreigingen in de privésfeer zijn niet ongewoon. De zevenjarige dochter van collega Pieter Vink kreeg ooit een zeer bedreigend briefje, gericht aan haar vader, in haar broodtrommel. Wederom klinkt er een relativerend geluid: ,,Ik heb wel eens een mail gehad met ‘als ik je voor de auto krijg, rijd ik je in tweeën’. Na zo’n wedstrijd als die van Ajax weet je dat je dan beter even niet in Amsterdam kunt gaan winkelen.” Lachend: ,,Twente is wel wat verder rijden.”

Na afloop van de lezing, in kleinere sfeer, plaats hij een kanttekening. ,,Mensen denken tegenwoordig dat ze alles kunnen zeggen en roepen. Je hoort in de stadions en langs de lijn de meest vreselijke dingen. Dat is tegenwoordig normaal. Ik mis dan wel eens respect”, zo toont hij zich voor de enige keer kwetsbaar.