Laatste speeldag: Billenknijpen en nagelbijten

door Barry van der Hooft

TERNEUZEN – Het wordt billenknijpen, in sommige gevallen telefoneren met concurrenten, nagelbijten en misschien na het laatste fluitsignaal wel in spanning wachten op de uitslagen van de andere velden.
Hoe de laatste speeldagen in het zaterdag- en zondagvoetbal komend weekend af gaan lopen is op dit moment nog onduidelijk. Zeker is echter wel dat het voor veel clubs een bijzonder spannend weekend wordt.

Laten we eens beginnen in het zaterdagvoetbal, waar Zeeuws-Vlaanderen door zes standaardelftallen wordt vertegenwoordigd. Hoek en AZVV zijn al gedegradeerd, Cadzand weet dat het de rode lantaarn in de vierde klasse niet meer kwijt gaat raken. Zaamslag heeft in de eerste klasse niets meer te winnen, maar Terneuzense Boys moet vol aan de bak. Als de ploeg niet verliest van Bruse Boys, krijgt het via de nacompetitie een herkansing om lijfsbehoud veilig te stellen. Bij een nederlaag morgen in Bruinisse volgt echter nog een beslissingswedstrijd op neutraal terrein tegen – opnieuw – Bruse Boys. De verliezer daarvan degradeert, de winnaar gaat de nacompetitie in.

Twee klassen lager kan het voor Spui nog alle kanten op. De nummer tien van de derde klasse gaat op bezoek bij Kapelle, dat niets meer te winnen of verliezen heeft. Bij een overwinning van Spui en een nederlaag van Domburg, zijn de Zeeuws-Vlamingen veilig. Pakt Domburg echter minimaal één punt, dan is rechtstreekse handhaving niet meer mogelijk voor Spui. De club moet dan – bij een nederlaag – ook weer achterom kijken naar SKNWK. Het verschil met de nummer voorlaatst bedraagt drie punten. Beide clubs kunnen dus nog in punten gelijk komen, waardoor een beslissingswedstrijd volgt om te bepalen wie als nummers tien en elf eindigen.

Een dag later, zondag, is het alleen in de derde en vierde klasse nog interessant en spannend. Voor derdeklasser HVV’24 is het alleen nog de vraag of het de derde periode wint of de tweede periode overneemt van kampioen Dosko, zondag de tegenstander in Hulst.

Voor Axel staan de zaken er heel anders voor. De nummer acht van de ranglijst gaat op bezoek bij FC Bergen, dat slechts één punt minder heeft. Stel: Axel verliest in Bergen op Zoom en SC Gastel (twee punten minder) wint thuis van Zeelandia Middelburg, dan moeten de Axelaars via de nacompetitie degradatie proberen te voorkomen. Compleet zijn de Zeeuws- Vlamingen niet, want aanvoerder Bart Rijckaert (gele kaart in slotfase tegen Alliance) en doelpuntenmaker Jari Vyaene (twee keer geel tegen de Brabanders) ontbreken vanwege schorsingen.

Eén klasse lager heeft Walcheren de beste papieren om de derde periode te winnen. Als dat lukt, neemt Steen de tweede periode over van kampioen RIA W. Onderin is het veel spannender. Sluiskil en Robur zijn al gedegradeerd. Hontenisse (thuis tegen het veilige Biervliet) en Breskens (thuis tegen subtopper Patrijzen) hebben beiden 21 punten. De club die op plek tien eindigt wordt veroordeeld tot deelname aan de nacompetitie. Als beide clubs zondag winnen, is het doelsaldo beslissend. Dat is nu nog in het voordeel van Hontenisse (min zeven om min negen).

Degraderen uit de vijfde klasse is niet mogelijk, dus nummer voorlaatst Terhole hoeft zich geen zorgen te maken. Het enige streven is nog om hekkensluiter Volharding achter zich te houden. Bovenaan de ranglijst zijn de prijzen al verdeeld. IJzendijke liet zich afgelopen zondag tot kampioen kronen, Corn Boys (eerste periode) en Hulsterloo (tweede periode) zijn al verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Philippine wordt de derde deelnemer, omdat het de periode van IJzendijke overneemt.