Zierikzee promoveert in extremis

Zierikzee promoveert in extremis (dankzij de strafschoppen)

Zierikzee is alsnog gepromoveerd naar de derde klasse van het zaterdagvoetbal. De promotie heeft ze te danken aan de gewonnen strafschoppenreeksen na afloop van de duels met ODS en Wemeldinge. De penalty’s gaven de doorslag omdat Zierikzee, ODS en Wemeldinge allen een keer hadden gewonnen. De uitslagen in de afgelopen nacompetitiestrijd voor een plaats in de derde klasse waren als volgt: ODS-Zierikzee 2-1, Zierikzee-Wemeldinge 3-2 en Wemeldinge-ODS 3-2. Gevolg: allen drie punten en allen een doelsaldo van +1. Na elk duel werden er strafschoppen genomen en Zierikzee won de beide reeksen. Tot zover de ‘kille’ cijfers.

Maar achter de statistieken schuilt een heel seizoen vol pieken en dalen. De voetbaljaargang 2010/2011 begon met een enorme piek: het winnen van de eerste periodetitel, die ze uiteindelijk gered heeft. In de eerste weken lukte van alles bij Zierikzee: iedereen scoorde, iedereen scoorde veel, makkelijke zeges en tegenstanders die geen schijn van kans hadden. Echter, er moest nog een lange weg bewandeld worden om het verwachte kampioenschap binnen te halen. Na de eerste periode kwam de klad erin: de op papier gelijkwaardige tegenstanders – vooral Vosmeer en Halsteren – waren in praktijk vaak de meerdere van Zierikzee. En ook de veel mindere goden roken ineens een kans tegen Zierikzee. Zo hield Brouwershaven de beoogde titelkandidaat op sportpark Den Hogen Blok op 0-0.

En daar was het voortijdige vertrek van trainer Marcel van Duijn: gehaald als een ‘grote’ meneer van Quick Boys, maar vooralsnog veel te klein voor het Zeeuwse voetbal.

Met Adriaan Nieuwenhuijse, die eigenlijk voor het nieuwe seizoen was aangesteld, probeerde Zierikzee nog wat van het seizoen te maken, met in de achterzak nog altijd de eerste periodetitel. Ook onder Nieuwenhuijse gaf Zierikzee in de wedstrijden, waar het er echt om ging, niet thuis. Derhalve moest de ploeg zich maar richten op de nacompetitie. Die begon in het laatste jaar van de bijna 92-jarige historie van de club – na de zomer gaat Zierikzee met Mevo verder als MZC’11 – gewoonweg slecht in Dordrecht waar ODS met 2-1 won.

Wanneer je de eerste wedstrijd in de nacompetitie zo begint, kun je het negen van de tien keer schudden. Met de winst van Zierikzee op Wemeldinge, afgelopen zaterdag, was de ploeg van Nieuwenhuijse nog steeds afhankelijk van het resultaat van Wemeldinge en ODS. Wanneer de Zuid-Bevelandse ploeg met een doelpunt verschil zou winnen, kon Zierikzee dankzij de gewonnen strafschoppen alsnog promoveren. En dat meest onwaarschijnlijke scenario voltrok zich op Hemelvaartsdag in Wemeldinge. En dan te bedenken dat Zierikzee afgelopen zaterdag bij rust met 0-2 achter stond.

Zonder te spelen promoveerde Zierikzee derhalve naar de derde klasse waarin DFS dit seizoen kampioen werd en waaruit SKNWK degradeerde. ,,Dit is totaal onverwacht”, reageerde jongeling Lars Holm, een van de basisspelers. ,,Er was eerst ongeloof bij me toen ik de eerste berichten hoorde, maar dat maakt de promotie alleen maar mooier. Het is op basis van de laatste nacompetitiewedstrijd, denk ik, niet onverdiend.”

De naar DFS vertrekkende Martijn van Grunsven vindt promotie heel goed voor de nieuwe club. Ik denk nu terug aan afgelopen zaterdag dat we het de tweede helft recht hebben gezet. Het was een mooie laatste wedstrijd voor Zierikzee.” Spits Thomas Vos, vanaf zijn vakantie-adres: ,,Geweldig! Is die comeback toch wel zeer belangrijk geweest. Wat een verrassing”. Bij de zeer ervaren Barry Hage waren er na ODS tranen. ,,Na Wemeldinge was ik blij dat we in elk geval winnend afsloten. En nu dit. Onvoorstelbaar.”