Bloemen én balen voor Johan Padmos

door Wim de Vos

BRUINISSE/OVEZANDE – Zaterdag in Bruinisse was het nog halleluja voor Johan Padmos, één dag later in Ovezande was het vooral balen voor de wielrenner uit Wissenkerke.
In Bruinisse was Padmos de sterkste uit een kopgroep door met een solo in de slotfase toe te slaan, in Ovezande sloeg het noodlot juist in de laatste ronde toe. Hij maakte deel uit van een leidend kwartet, maar moest genoegen nemen met stek nummer vier nadat hij uit de bocht was gevlogen. Dennis Raadtgever was uiteindelijk de snelste.

“Dit hadden twee overwinningen kunnen zijn”, brieste Padmos gisteren kort na afloop in Ovezande. “Ook hier voelde ik me beresterk. Ik denk dat ik deze wedstrijd ook had gewonnen als ik niet langs de weg was geraakt. Daardoor konden de anderen ervandoor gaan. Wat een pech.”


De renners in Bruinisse in actie.foto Izaäk Verkeste

Padmos verloor daarbij wel uit het oog dat zijn sterke rijden van dit seizoen zaterdag uiteindelijk was bekroond met een overwinning. De voorgaande weken had hij een aantal keren genoegen moeten nemen met de tweede plaats. “Natuurlijk ben ik blij met die overwinning; daarmee heb ik mijn doel gehaald. Maar het had toch zo mooi kunnen zijn als ik ook híer had kunnen toeslaan.”

In feite zat een zege er al langere tijd aan te komen. Steeds reed hij met de besten mee, maar telkens moest hij een andere coureur voor zich dulden. In Wemeldinge bijvoorbeeld werd hij tweede achter Marco Wesseling en toen gaf hij aan: ‘dit voelt als een overwinning’.

Dat zijn vorm dit seizoen aanmerkelijk beter is dan de voorgaande twee jaren waarin hij actief is als wielrenner, schrijft hij toe aan meer tijd om te trainen. “Ik heb naast mijn werk in de bouw nog een opleiding gevolgd. Dat nam zowat geheel mijn vrije tijd in beslag. Maar nu die klaar is, heb ik veel meer tijd om te trainen. Dat betaalt zich uit”, aldus Padmos, die drie jaar geleden zijn voetballoopbaan bij SKNWK beëindigde om zich op het wielrennen toe te leggen. “Ik wist dat ik hard kon fietsen en bovendien kan ik behoorlijk afzien. Dat is voldoende om behoorlijk mee te kunnen draaien”, gaf Padmos aan, nadat hij samen met zijn broer Maarten Padmos de gelederen van TMZ was komen versterken.

Met vooral aanvallend rijden en door zich, evenals zijn broer, nimmer weg te steken gaf hij al enkele malen aan eraan te komen. Hij nam het initiatief daar waar het kon.

“Maar ik kon het maar niet afmaken. Het was wachten op het moment dat dit zou komen, want ik was ervan overtuigd dát dat zou komen.” In Bruinisse kwam hij vooruit te zitten met onder anderen Kees Reijnhout, Dirk van Dam, Edzard van Ewijk en zijn broer Maarten. In eerste instantie probeerde Van Dam de spurt te ontlopen, maar de overigen gaven hem daarvoor geen ruimte. Toen Johan Padmos versnelde, was het verschil echter meteen merkbaar en voor de anderen restte niet meer dan strijden voor de tweede plaats. Die ging naar Edzard van Ewijk.

Dennis Raadtgever, Pieter Vette en Kees Reijnhout hielden Johan Padmos gisteren in Ovezande gezelschap. Dat kwartet liep uiteindelijk naar een voorsprong van bijna twee minuten en kwam niet meer in gevaar. Reijnhout kon het tempo niet meer volgen.

Toen Padmos naast de weg terechtkwam, mochten Raadtgever en Vette om de bloemen spurten. Raadtgever won die sprint vrij eenvoudig.