Seizoensterugblik (5) – De Derde Klasse (za.)

Ook dit jaar werden de Zeeuwse derdeklassers verdeeld in twee poules: de derde klasse A (12 Zeeuwse teams) en de derde klasse B (6 Zeeuwse teams). De eerstgenoemde klasse leverde aan het eind twee Zeeuwse promovendi op en drie Zeeuwse degradanten, de laatstgenoemde produceerde één Zeeuwse degradant.

In de derde klasse A ging DFS er met de titel vandoor. De formatie uit Burgh-Haamstede ging lange tijd gelijkop met VV Yerseke, maar dankzij een prima eindsprint was het gat met de nummer twee aan het eind van het verhaal opgelopen tot vijf punten.

Yerseke, VCK en De Meeuwen nestelden zich in de subtop, wat uiteindelijk genoeg bleek voor plaatsing voor de nacompetitie. Daarin haalden Yerseke en VCK de beslissende ronde voor promotie naar de tweede klasse. Yerseke was daarin te sterk voor De Meeuwen, VCK kwam tegen VV Zwaluwe net te kort.

In de derde klasse B pakte Klundert de titel. WHS, de hoogst genoteerde Zeeuwse club eindigde op de vierde plaats, liefst 22 punten achter de kampioen. De enige Zeeuwse deelnemer aan de nacompetitie was verrassend genoeg VV Rillandia. De ploeg uit Reimerswaal moest een flinke strijd leveren om boven de gevarenzone te blijven, maar dankzij een uitstekende eindsprint pakte de nummer zeven van de eindklassering een periodetitel en plaatste de club zich daarmee als enige Zeeuwse club uit de derde klasse B voor de nacompetitie. Daarin was tegenstander VCK veel te sterk.

Als we de statistieken van beiden klassen naast elkaar leggen, blijkt dat in de derde klasse B meer gescoord werd dan in de parallelklasse. In 132 duels kwamen de teams uit 3B tot 491 doelpunten. In 3A werd in evenveel duels 459 maal gescoord.

In 3A kwam VV Yerseke met 62 doelpunten in 22 duels het vaakst tot scoren. Opvallend is het verschil tussen Yerseke en De Meeuwen. Yerseke eindigde slechts twee punten boven de ploeg uit Zoutelande, maar scoorde tweemaal zoveel doelpunten (62 om 31). Aan de andere kant had De Meeuwen het minst gepasseerde team van de derde klasse A.

In 3B scoorde kampioen Klundert de meeste doelpunten (69).

De meest productieve wedstrijd vond plaats op het veld van Yerseke, waar de thuisploeg met 9-3 won van VV Veere.

Over beide klassen genomen scoorde Heinkenszand-speler Maarten Griep met 20 treffers de meeste doelpunten. De Zeeuws topscorer van de derde klasse wordt gevolgd door Arjen de Koeijer (Yerseke), die tot 17 treffers kwam. Arjan Koopmans (Rillandia) was de meest scorende Zeeuw van de derde klasse B.

In de kelders van de derde klassen vielen in totaal vier Zeeuwse clubs een trede naar beneden. Spui, SKNWK, Colijnsplaatse Boys en Smerdiek spelen volgend seizoen in de vierde klasse.