www.voetbalouder.nl (deel 3)

Onderstaand artikel komt van de website www.voetbalouder.nl.

Uitblinkers

Kinderen leren voetballen door te voetballen.

Bijna iedere vader droomt ervan: een zoon (of dochter) die uitgroeit tot de beste voetballer van de wereld. En zoals dat gaat bij voetbal wordt deze vader die zich drie keer laat zien als trainer gevraagd en is de moeder die twee keer komt leider van het team. Een heel diverse groep mensen dus: er zitten vaders tussen die zelf op hoog niveau hebben gevoetbald, moeders die nog nooit hebben gevoetbald maar wel enthousiast zijn en mensen uit het onderwijs die alles van pedagogiek weten maar niets van voetbal. De KNVB wil al die mensen helpen met het geven van een goede en leuke training voor de kinderen.

De kinderen willen namelijk doelpunten maken en voorkomen, dat is wat een F-pupil boven alles wil. De bal afpakken, in bezit houden, dribbelen en schieten op doel. Als leider en coach volg je hem hierin en vertel je hem niet voortdurend wat te doen.

Kinderen leren voetballen, zo staat er in eerste deel van de ‘Allemaal Uitblinkers’ boeken, door te voetballen. Een waarheid als een koe, maar niet voor iedere trainer, ouder of andere enthousiasteling die voor het eerst voor een groep E-tjes of F-jes staat. De verwachtingen zijn vaak te hoog gespannen. Er zijn trainers die inderdaad de wedstrijd op slot willen gooien omdat ze kans maken op het kampioenschap maar een F-pupil is daar helemaal niet mee bezig. Die wil gewoon lekker voetballen.

Om verenigingen te helpen met het opleiden van technisch kader biedt de KNVB in verschillende vormen opleidingen aan. Speciaal voor de jongste jeugd is afgelopen najaar onder de noemer ‘Allemaal Uitblinkers’ cursusmateriaal ontwikkeld voor het begeleiden, trainen en coachen van jonge voetballers. Er zijn boeken en dvd’s voor trainers die bezig zijn met F-, E- en D-pupillen. De boeken zijn toegankelijk geschreven. Ook de dvd’s worden door verenigingen als bijzonder duidelijk omschreven.” De KNVB voegt binnenkort nog oefenstof voor mini’s toe aangezien daar veel behoefte aan is.

De ‘Allemaal Uitblinkers’ boeken en dvd’s zijn te bestellen via http://www.mijnvoetbalshop.nl/