Wat moeten ze aan? Kledingtips per seizoen…

Onderstaand artikel komt van de website www.voetbalouder.nl.

Wat moeten ze aan? Kledingtips per seizoen…

Voetbalschoenen. En verder kan een kind bij de training gewoon aan wat ie zelf wil. In de warmere maanden is dat normaal gesproken een voetbalbroekje met een shirt. Als ze de outfit van hun favoriete club hebben, kunnen ze die bij de training dragen.
Wordt het kouder, dan trainen ze met een trainingsbroek en -jack over hun voetbalkleren. Tijdens wedstrijden moeten ze natuurlijk in hun clubtenue verschijnen. Dat kun je bij de club aanschaffen, of bij een sportzaak waaraan de club het heeft uitbesteed, soms krijg je het tenue van de club.

Als het kouder wordt, zorg dan dat ze warm blijven:
• een thermo-hemd onder het shirt doet wonderen
• een slidingbroekje voorkomt koude benen. Een maillot of legging in de kleur van de broek of kousen biedt eveneens goed uitkomst
• de keeper heeft het extra koud, die moet een lange broek aan en een warme trui. Is je kind de vaste keeper, overweeg dan de aanschaf van speciale keeperskleding: broeken en truien met extra versteviging
• handschoenen en eventueel een muts helpen uitstekend tegen de kou en worden veel gedragen door topvoetballers als het koud is
• staat een kind in de wissel, laat ‘m dan tenminste een trainingsjack aantrekken, bij echte kou ook een jas
• geef je kind liever teveel dan te weinig kleding mee naar een training of wedstrijd, het kan altijd nog uit

Herfst
gewone sportoutfit met sweater of regenjas achter de hand. Als het kouder wordt, is een trainingspak noodzakelijk. Sportkleding is het koop bij kleding- en bij sportspeciaalzaken.

Winter
een trainingspak en regenjas zijn in deze periode onmisbaar. Op echt koude dagen komen handschoenen, een muts of voetbalmaillot van pas. Luis Suarez zie je in deze tijd van het jaar altijd met
handschoentjes aan. Een fleecetrui onder of over het trainingspak kan heel comfortabel zijn. Thermokleding (direct op het lichaam gedragen) is nog beter omdat daarmee zweet goed wordt afgevoerd en het lichaam dus niet afkoelt.

Lente
lichte en luchtige sportkleding. Berg het trainingspak nog niet op. Ook in maart en april kan het op de velden nog guur zijn.

Zomer
licht en luchtig, broekje, shirt en sokken. Zonnebrandcrème bij de hand houden als de zon zich van zijn beste kant laat zien op toernooidagen. Extra water en een petje zijn dan noodzakelijke accessoires.

Bron: Moeders langs de lijn, Handboek voor de voetbalmoeder. Sandra Blikslager