Agressie op Zeeuwse voetbalvelden neemt toe

Auteur: door Rudy Boogert en Maurice Steketee

De agressie op en rond de Zeeuwse voetbalvelden neemt toe. Volgens veel scheidsrechters worden de lontjes korter en is er steeds minder sprake van wederzijds respect.

Ruim een kwart van de scheidsrechters uit Zeeland heeft wel eens te maken gehad met fysiek geweld van spelers, trainers of supporters. Dat blijkt uit onderzoek van de PZC. Ondanks de strengere straffen van de KNVB voor wangedrag gaat het toch nog vaak mis. Scheldpartijen, bedreigingen, duwen en trekken en zelfs slaan; volgens de arbiters komt het steeds vaker voor.

Volgens 67 procent van het Zeeuwse scheidsrechterskorps is de agressie op de velden de laatste jaren toegenomen. Bij de KNVB zijn ze niet verrast door die cijfers, maar ze maken zich er wel zorgen over. Het beleid van de voetbalbond is er vorig jaar op aangepast. Wie zich misdraagt kan een zware sanctie tegemoet zien. “Het belangrijkste winstpunt van een zwaardere straf is dat spelers die zich misdragen niet meer op het veld staan”, zegt districtsmanager Mark van Berkum van Zuid 1, waar Zeeland onder valt. “We willen een signaal afgeven dat het zo niet verder kan. Deze cijfers moeten we serieus nemen.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de arbiters wel eens heeft overwogen te stoppen met fluiten. Als dat inderdaad zou gebeuren, is er een groot probleem voor de clubs.

Meer over het onderzoek in de PZC van donderdag. Ook vrijdag en zaterdag wordt aandacht besteed aan de agressie op de Zeeuwse voetbalvelden.