SKNWK heeft titel niet meer in eigen hand

Maandenlang voert SKNWK de ranglijst aan in de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal. Met de haven in zicht worden de Nieuwerkerkers echter verstoten. De 3-0-nederlaag in de topper met De Fendert is daarvan de schuldige.

door Oscar Fonteine

FIJNAART SKNWK-trainer Thomas de Ridder had een keurig strijdplan uitgedokterd voor de ontmoeting met De Fendert. In plaats van als koploper een afwachtende houding aan te nemen, wilde hij met zijn ploeg vanaf het begin vol druk naar voren zetten. Zijn collega Ad Palings toverde echter exact hetzelfde strijdplan uit de hoge hoed. Die speelwijze pakte voor hem beter uit dan voor de Nieuwerkerkers, want binnen twintig minuten stond zijn ploeg op een comfortabele 2-0 voorsprong. Laat in de tweede helft liep de uitslag zelfs nog op naar een ietwat geflatteerde 3-0 eindstand, waardoor De Fendert de koppositie van SKNWK overnam.

De eerste echte kans na vijf minuten voor De Fendert was ook meteen raak. Jeroen Beerendonk, het zestienjarige talent van de thuisclub die een aanbieding heeft om in de jeugd van NAC Breda te gaan spelen, onderschepte op het middenveld de bal. Met een fraaie steekpass bediende hij Raymond Lingen, die op zijn beurt SKNWK-doelman Mike Bakker kansloos liet en de 1-0 op het bord zette. De Fendert bleef na die vroege voorsprong de druk hoog houden en duwde SKNWK terug naar achteren. Dat resulteerde in de achttiende minuut in de 2-0 van wederom Raymond Lingen.

,,Balen,” sprak SKNWK-verdediger Leon Pollemans na afloop. ,,Je weet dat je als koploper op bezoek bij de nummer twee moet en dat je gelijkwaardig aan elkaar bent. Tijdens de warming-up had ik een goed gevoel en waren we fel en scherp. Jammer genoeg was de tegenstander in de beginfase nóg scherper dan wij.”

Halverwege de eerste helft kwam SKNWK beter in de wedstrijd. Dat resulteerde voor de rust in twee enorme kansen op de aansluitingstreffer. Eerst kwam Carlo van der Maas vrij voor De Fendert-keeper Serge Palings en vlak voor rust dook Martijn Backx ineens voor de goalie op. In beide gevallen redde Palings echter vakkundig, waardoor SKNWK met een 2-0 achterstand de rust in ging.

,,Ik zag op dat moment zeker nog mogelijkheden en heb mijn ploeg ook voorgehouden dat de wedstrijd nog niet gespeeld was,” zei De Ridder. De 25-jarige oefenmeester zag dat zijn ploeg het de tweede helft dapper bleef proberen, maar de muur voor de goal van De Fendert bleek niet te slechten. De ingevallen Robbert Uyl was nog het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Tien minuten voor tijd viel het doek voor de Nieuwerkerkers definitief toen Sander Looy uit een counter de 3-0 eindstand op het bord zette.

,,Ik denk dat dit een cruciale nederlaag was,” dacht Pollemans die zijn ploeg terug zag vallen naar plek drie op de ranglijst. We moeten nu eerst het resultaat van de ontmoeting tussen Kogelvangers en De Fendert afwachten, pas daarna kunnen we zien of het kampioenschap nog mogelijk is. Gelukkig hebben wij in ieder geval al een periodetitel.” Zijn trainer bleef echter strijdvaardig. De Ridder: ,,Ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat wij geen kampioen meer worden. Maar het is wel een feit dat we het niet meer in eigen hand hebben. Er zijn nog altijd diverse scenario’s mogelijk. Maar laten we nu eerst maar eens over twee weken zien te winnen van Stavenisse en dan zien we wel wat er in de laatste wedstrijd tegen Kogelvangers nog mogelijk is.”

Hoewel De Ridder eigenlijk nog niet aan een mogelijke nacompetitie wilde denken, had hij stiekem toch alvast gekeken welke tegenstanders SKNWK in die nacompetitie zou kunnen treffen. ,,Als we geen kampioen worden dan spelen we in een drieluik tegen ONI uit s’Gravenmoer en tegen de winnaar van de derde periodetitel uit de vierde klasse A.” De eerste ‘finale’ tegen De Fendert heeft SKNWK dan wel verloren, het is nu al duidelijk dat er dit seizoen nog minimaal één en waarschijnlijk drie zullen volgen.

De Fendert – SKNWK 3-0 (2-0). 5. Raymond Lingen 1-0, 18. Raymond Lingen 2-0, 79. Sander Looij 3-0. Scheidsrechter L.A.A. Van der Rijt. Gele kaart: Stephan Haverkamp (De Fendert). Aantal toeschouwers 150.

Opstelling SKNWK: Mike Bakker, Leon Pollemans, Martijn Neele (62. Martijn Rentier), Alex Andeweg, Rene Verschoor (80. Oleg Bondarenko); Wilco de Valk, Robert Padmos, Carlo van der Maas; Remco Veenboer, Stefan Vermeer (66. Robbert Uyl) en Martijn Backx.