Nominaties voor MZC’11, Smerdiek en Oostkapelle

Auteur: door Jan Dagevos

MIDDELBURG – De voetbalsters van Oostkapelle, Smerdiek en MZC’11 maken kans op de titel damesteam van het seizoen 2011-2012. De drie ploegen zijn door de vakjury genomineerd voor de prestigieuze Zeeuwse Voetbal Award (ZVA). De ereprijs wordt vrijdag 1 juni tijdens een groot voetbalfeest in het Nationaal Voetbalmuseum in Middelburg uitgereikt.
Er worden ook nog Awards in zeven andere categorieën overhandigd.

Bij de nominatie voor het damesvoetbal heeft de vakjury onder leiding van Adri Franke (trainer en bestuurslid van de trainersvakbond VVON) onder meer gekeken naar ontwikkeling, positie van de club, de functie binnen de regio en de uitstraling. Uiteindelijk viel de keus op Oostkapelle, Smerdiek en MZC’11.

Oostkapelle is al bijna 40 jaar een constante factor binnen het damesvoetbal en speelt op een hoog niveau (hoofdklasse). Daarnaast haalde de ploeg de laatste acht in het landelijke bekertoernooi.

Smerdiek maakt al vele jaren indruk door steeds maar weer talenten aan te trekken. Een lichtend voorbeeld hiervan is Sharona Tieleman. De speelster van Smerdiek deed afgelopen week met Oranje onder 17 jaar nog mee aan het EK in Denemarken.

MZC’11 is een jonge fusievereniging die tegen de stroom in groeit. Er komen steeds meer leden bij. MZC heeft het damesvoetbal op Schouwen weer nieuwe impulsen gegeven. De vereniging heeft volgens de jury een prima structuur en beleid.

Ook de nominaties voor de scheidsrechter van het seizoen 2012 zijn bekend. Vorig jaar ging de titel naar Harold van de Ketterij uit Goes. Dit keer heeft de jury, die onder leiding staat van Adri de Willigen, Joseph Ngoumout (‘s-Gravenpolder), Nieck Elderson (Zaamslag) en Matthijs Jobse (Sint Laurens) genomineerd.

Nieck Elderson is een achttienjarige arbiter. Hij behoort tot het talententraject van de KNVB en wordt begeleid door scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Elderson is sinds 2009 actief en maakt snel promotie.

Joseph Ngoumout is 43 jaar en inmiddels opgeklommen naar groep 2 binnen het zaterdagvoetbal. Hij is afkomstig uit Kameroen en geniet bij de spelers veel respect.

Matthijs Jobse (29) begon als arbiter in het seizoen 2002-2003. Hij heeft zich volgens de jury op mentaal vlak sterk ontwikkeld en is nu arbiter op het hoge niveau van groep 1. Hij floot dit seizoen al verschillende wedstrijden in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal.

De nominaties in de andere categorieën (talent, vrijwilliger, doelpunt, trainer, voetballer/sterrenteam en topscorer) worden op 9 en 14 mei bekendgemaakt.

De Zeeuwse Voetbal Awards (ZVA) zijn een initiatief van de stichting Zeeuws Elftal, het Nationaal Voetbalmuseum/De Experience en de PZC. Het evenement wordt voor de tweede keer gehouden.

Dit keer is de uitreiking van de Awards op 1 juni, een week voor het begin van het EK voetbal. De presentatie is in handen van Edward van Cuilenborg. Hij werkte in het verleden onder meer voor NOS Studio Sport, Langs de Lijn, Sport 1 en Nova.

De acht Awards worden uitgereikt door tal van bekende coryfeeën uit de voetbalwereld. Zo geven Willy van der Kuijlen, Harry van Raaij, Danny Blind, Jan Poortvliet, Roelof Luinge, Dolf Roks en Graeme Rutjes acte de présence.

De officiële uitreiking van de Awards wordt gevolgd door een feestavond.