Meld geweld op veld

RIJSWIJK (ANP) – Een voetbalclub die hulp nodig heeft na een geweldsincident op of rond het veld, kan vanaf woensdag een speciaal nummer bellen. Minister Ivo Opstelten (Justitie) en voetbalbond KNVB lanceerden woensdag namelijk een speciaal Meldpunt Geweld en Sport, dat te bereiken is via 0800-2299555.

Het meldpunt is een van de maatregelen uit een door de KNVB gelanceerd actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’, dat woensdag werd gepresenteerd bij amateurclub sv RKDEO in Nootdorp. Verder worden volgend seizoen onder meer tijdstraffen gekoppeld aan het krijgen van een gele kaart in het recreatieve voetbal, wordt er een spelregelbewijs ingevoerd voor jeugdspelers, moeten zich misdragende voetballers na hun straf eerst een bewijs van sportief gedrag halen en worden op risicovolle verenigingen extra waarnemers gezet.

Acute zaken

Het meldpunt is bedoeld voor acute zaken. Een zogenoemde voetbalofficier helpt de club in nood met het contact met de KNVB, het doen van aangifte en het eventueel inschakelen van slachtofferhulp. Mocht er meer nazorg nodig zijn, dan kan de officier een speciaal team samenstellen om de club te helpen.

KNVB-voorzitter Michael van Praag benadrukte het belang van het plan dat een gevolg is van de tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen die begin december overleed aan de gevolgen van molestatie door B-junioren. ,,Na een week van bezinning zijn we aan de slag gegaan. Na het in december gepresenteerde handvest betaald voetbal richten we ons met dit plan op het amateurvoetbal. Dat vergde iets meer tijd want het gaat om 35.000 wedstrijden per weekeinde”, vertelde Van Praag in gezelschap van de ministers Edith Schippers (VWS) en Ivo Opstelten.

Niet aan een bureau bedacht

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal, overhandigde daarop het actieplan aan voorzitter Henk Hoogweg van RKDEO. ,,Het is niet een aan een bureau bedacht plan. Hiervoor hebben alle betrokkenen ideeën aangeleverd”, aldus Binnenmars. ,,We waren volop bezig, maar het is gebleken dat het niet genoeg was.”

Van Praag beseft dat ook dit plan de problematiek niet volledig zal oplossen. ,,Voetbal is een weerspiegeling van de samenleving, maar we moeten wel onze verantwoordelijkheid nemen.”