Onbeduidende berichten en feitjes

In de winterstop is er niet veel voetbalnieuws. Het is komkommertijd in ’t voetbal.
De tijd voor onbeduidende berichten en feitjes. Ik heb enkele van deze onnozelheden achter elkaar gezet. Misschien is het oplossen van deze feitjes een mooi tijdverdrijf in deze stille voetbalperiode. Min of meer cryptisch heb ik een clou gegeven voor het antwoord.
Later kom ik er op terug.

Toen we in september ’78 na ’t klussen in onze chaotische nieuwbouwtuin – onder ’t genot van ’n biertje – uitrusten, hoorden we steevast met de heersende westenwind het geluid van de luide sonore stem van één van de SKNWK trainers. Later bij een bezoekje aan het Springer herkende ik die stem, die was van… Cryptisch omschreven: sporters gaan ervoor.

Mijn bezoekje aan de velden van SKNWK duurde in die tijd maar kort. Verwend als ik was door wedstrijden als GVVV – DOVO en Bennekom of Wageningen – Excelsior op de berg.
Bij Wageningen speelde in die dagen een spits met een naam die zelfs Coby nog weet.
Eus van Vijfeijken ( vaak afgekort tot v5eijken) heette hij, hij is nu trainer ergens.
SKNWK – Klundert was dan, met alle respect, maar hotsen knotsen begoniavoetbal.

Nu is dat heel anders, door je betrokkenheid verandert je perceptie.
Zoals in ’91 toen SKNWK1 kampioen werd met een prachtige competitieserie en doelsaldo.
Op een foto van het kampioenselftal staat ook de elftalleider van toen.Hij was leider, niet van harte. Cryptisch: Sommigen zijn de sleutel van dit lichaamsdeel wel eens kwijt. Wind speelt in de familie van deze leider van toen.

Een enerverend moment was toen een speler van SKNWK een hattrick scoorde binnen 12 minuten. Na 50 seconden de 1-0; na 5 minuten de 2-0; en binnen 12 minuten met een kopbal de 3 –0. Cryptisch: In ’t dagelijks leven formuleert hij nu antwoorden op ruimtelijke vragen.

De hattrick, nu een gangbare voetbalterm, komt oorspronkelijk uit een andere sport. In deze sport is ‘the Ashes’ een alom gekende gebeurtenis.
Nu we toch in Engeland, de bakermat van ’t voetbal zijn, lijkt mij de oplossing van de vraag waarom Sheffield Wednesday eigenlijk zo heet mooi om op te lossen. Waarom niet Sheffield Saturday of Sunday, dat lijkt mij logischer, toch? In het Engels gezegd: an assessory matter.

Toeval? Twee spelers van SKNWK scoorden op dezelfde manier, op dezelfde dag.
Bij een stevige zuidwesten wind lieten ze een corner er rechtstreeks indraaien of moet ik zeggen inwaaien. Cryptisch: De ene werkt nu op hoog niveau, de andere laat u genieten.
Weet u wie dit zijn en in welk seizoen dit opmerkelijke gebeurde? Misschien ook nog de exacte datum.

In mijn bescheiden archief vond ik iets, waarin geschreven stond: Hans, Huib, Joop, Martin, Cees, Arie , Bram, Ari , Olivier, Jan, Rein, Leo, Piet
Juist een opstelling en twee reserves. Wie schreef dit op en wanneer?
Cryptisch: Een korte geuzennaam met n’ietsje minder samentrekken met figuren die de ‘Vogelaarwijken ’ onveilig maken geeft de naam, die de opstelling noteerde.

Negen mei 1992 speelde SKNWK op de Nadorst in Middelburg. We promoveerden die zaterdag naar de KNVB. Onze shirtsponsor was ‘de Baak’. Hun shirtsponsor kun je zo omschrijven.
Pakken van deze bedrijven komen nu in je bus. En vroeger kon je daar nog van alles uit een boek bestellen, minus Ter. Aan ’t eind kom je ’n voetballer van FC Groningen tegen.

Weet u welk standaard eerste elftal als eerste naar een uitwedstrijd vloog? Dat is vlak voor de oorlog gebeurd. Naar welke thuisclub?
Cryptisch omschreven: Samenballing geeft kracht is de naam van het vliegende elftal.
De thuisclub heeft iets van die kale voetballer die met ADO de KNVB beker een keer won.

Henk de Nood dacht ik, of John Reynen bij ons, is de oudste competitie speelde speler in het zaterdagvoetbal in Zeeland, maar dat is niet zo.
De oudste in Zeeland op zaterdag voetballende speler is Free van der Peijl uit Zaamslag.
Dit seizoen is hij nog van club veranderd! Zijn leeftijd is gelijk aan het derde en vierde cijfer van het seizoen waarin SKNWK 1 vlak achter Oostkapelle eindigde in de competitie.

Deze keeper van Oranje heeft 33 interlands gespeeld na de oorlog. Hij runde ook korte tijd een hotel in Zierikzee.
Zijn achternaam heeft associaties met : als je dat bij een hotel doet krijg je het aan de stok met de Hermandad.

Misschien heb ik het al eens vermeld, maar ik begeleid een nu 94 jarige mevrouw op m’n werk, die nog met één van de oprichters van Feijenoord heeft gedanst. Dit jaar bestond deze club 100 jaar. Zij en haar oudere zus kwamen wel in dezelfde kroeg als onder andere Puck van Heel. Toen hun vader een keer meeging naar die kroeg en zag dat de wandluizen van het behang vielen verbood hij zijn dochters nog langer daar heen te gaan.
Puck van Heel heette officieel …… van Heel.

Tot slot zag ik dat SKNWK de kredietcrisis geheel aan zich voorbij laat gaan, geen last van omvallende banken op het Springer. Hopelijk laten de engerlingen en de kraaien en kauwen ook het Springer ongemoeid.
Als we dan onze kater weggewerkt hebben, al dan niet met straffe koffie(Italianen), een zoute haring (de Duitsers), garnalen(Mexico) of ingemaakte pruimen(Japan) kunnen wij supporters weer op solide banken plaatsnemen en genieten van de sportieve prestaties der blauw zwarten.

Ik wens een ieder prettige eindejaarsfeesten en een gelukkig en sportief geslaagd 2009.