Uitgekiende winternotities

Lekker geschaatst kon er weer worden deze winter. Te zien dat SKNWKers, goed gemutst ( in de dubbele betekenis van dit woord), zich actief inzetten om dat in ons dorp mogelijk te maken, dat doet je goed. ‘Uit’ in Bru hoorden en werden we, onder ’t genot van zeevruchten, geraakt door de muzikale talenten van een (oud) scheidsrechter met de grote witte snor. Z’n jongere collega, aanzienlijk minder bovenin behaard was onder ’t talrijke publiek.

‘We’ spelen op ’t WK 2010 in Zuid-Afrika. Kumi betekent 10. Samengevoegd ZA KUMI = Zuid-Afrika ’10.
Cijfer:10

Supporters met vuvuleza’s hevig toeterend zal je daar tegenkomen. Wat een lawaai maken die dingen, goeie hemel. Of zoals de Spanjaarden zeggen karamba. Makaraba, de Zuid-Afrikaanse supportershelm zit daar in opgesloten. Deze helm is bedacht door Alfred Baloyl. Hij zag dat bij z’n favoriete club dat mensen bovenin het stadion flessen naar beneden gooiden.

Ik wed dat Tonnie Schiettekatte een bordje heeft overgehouden van het meedoen aan ‘De tafel van twee’ van radiomaker Frits ( geuzennaam van Freek van Marle oud-grensrechter bij ’t eerste, die nooit in de punt speelde) Spits. Sytze Stins en Wouter de Jonge waren in de jaren negentig ook een keer te horen in ‘De avondspits.’ Vader Spits (Ritmeester eigenlijk) was na de oorlog enige tijd clubarts bij PSV. Het verhaal gaat dat hij in de rust van een wedstrijd wel eens snel tussendoor een patiënt ging bezoeken. Kort na ’t begin van de 2de helft zag Frits z’n vader een keer gehavend en met twee wattenproppen in z’n neus ’t stadion weer binnen rennen. Wat was er gebeurd? In z’n haast had vader Spits met z’n auto een huis geramd. Waarschijnlijk had ie veel te hard gereden om niks van de 2de helft van PSV te hoeven missen.
Cijfer: 3

De Mexicaanse griep heeft het voetbal verder onberoerd gelaten voor zover ik weet. ‘Mexicaantje, Oranjehoed, Coraco ijs geweldig goed’ was ook in de tijd van de Quick voetbalschoen bekend. Je had de Polly Pill en de Captain.

Eerst een kopje DE koffie en na de klus een borreltje. Dan kan je aan ’t eind in de olie – ESSO- zijn. Samengevoegd: DESSO, tapijtmakers en kunstgras leggers. In Engeland bijvoorbeeld bij Liverpool en Arsenal ligt hun kunstmat, een combinatie van kunst en echt gras.

Wie wel eens vanaf Hoek van Holland met P&O naar Engeland is gevaren
weet dat er dan een stevige bries uit ’t noordwesten kan staan, waar de ferry tegenop bokst. Het adres van Wembley: P.O. Box 1966. In dat jaar werd Engeland wereldkampioen. Het WK van: was ie wel of niet over de doellijn? Hans Tilkowsky, de Duitse doelman, baalde als een stekker; hij had er stevig ‘die Pee’ in.
Cijfer: 1966

Een bakkersdozijn is dertien. Waarom? Vraag dat maar eens aan SKNWK-er Martin Kiezenberg.

Een Engelse paardenras is een hackney en moerassen zijn marches. De Hackney Marches is een sportcomplex met 67 (13 = 6 + 7) velden in het noorden van Londen.
John Terry, David Beckham onder andere leerden daar voetballen. Elke zondag speelt op de Marches een bont gezelschap van jeugdelftallen en elftallen uit de kelder van de amateurliga daar z’n wedstrijden. Je hoort dan een mengelmoes van talen, Nigeriaans, Jamaicaans, Arabisch, Farsi enz.
De Hackney Marches worden bedreigd door de Olympische Spelen 2012 in Londen. Een deel van ’t complex zou Olympisch park worden.
Cijfer: 67

Als je naar Ikea bent geweest heb je vaak daarna een schroevendraaier nodig. De supporters van AC Milan, de club van de gewone man, heten schroevendraaiers, cacciaviti.

Vlamingen noemen schoonmaken kuisen. Een bebaarde ex- SKNWK voorzitter was Kees v/d Meer. Verdraaid kom je dan bij Kees Kuys, die niet opvallende linker verdediger van Oranje in de vorige eeuw. Kuys wilde na z’n voetballeven geen café of sigarenzaak beginnen en ging fysiotherapie studeren in Breda. Hij voetbalde bij NAC (239 wedstrijden) en studeerde daarnaast. Z’n studie kwam hem een keer goed van pas toen hij ongelukkig neerkwam na een kopduel. Hij constateerde toen bij zichzelf een hernia.

Een feestmakend nummer is vier (feest vieren). De helft is daarvan is twee. De twee Zeeuwen in ’t Nederlands beach soccer team zijn Mevlud Eryürük en Daryl Rawidjan.
Vier is een mooi rekenkundig cijfer. Je kan bijvoorbeeld met vier vieren alle shirtnummers maken. Bijvoorbeeld shirtnummer 8 : 4 + 4 + 44 = 8. 10 = 444 gedeeld door 4.
Cijfer: 2

Op Schouwen hebben we een klein strandtoernooi,’t is op ’t kantje la vantje.
Op ’t randje van ‘t vaantje.


Multiculturele wedstrijdjes o.a. op de Hackney Marches

De rekenkundige constante was pi gevolgd door een land. Het land waar in 2008 veel SKNWK-ers even naar Oranje gingen kijken was Zwitserland. La Suisse in ’t Frans.
Jean Louis Pissuisse (Swiep in de volksmond) tekende als voorzitter van den Zeeuwse Voetbalbond die overeenkomst met de NVB. Later zou Pissuisse, onderwijzer/ journalist, furore maken als liedjesschrijver en cabaretier.

Bij het uitrekenen van de omtrek van een cirkel ( een bal) is pi een handig hulpmiddel. De modernste voetballen zijn nu niet meer rond maar afgeknot. Een afgeknotte icosaëder.
Ik snap er geen bal meer van, u?

Louis van Gaal dacht misschien dat hij de eerste Nederlandse trainer was van Bayern München, maar dat was toch Willem Hesselink. ( FC Willem (2), hes, Frans voor zout: sel,
samenhang = link). Bayern speelde toen, rond 1904, nog in de amateurliga. Hesselink werd naast trainer ook speler en voorzitter. Zijn geuzennamen waren: het kanon en de dokter.
Hij speelde ook vaak met een ijsmuts op. Dat doet me terugdenken aan een uitwedstrijd van het eerste tegen de Baronie in Breda. Onze tegenstanders deden nonchalant hun warming-up met ijsmutsen op. We moesten daar ook maar op een smalle lage bank uit een gymzaal zitten. Een dug-out was er niet.

Willem van Hanegem had de eer de eerste kaart te krijgen nadat deze net was ingevoerd. Het was op 15 augustus 1972. Franz Beckenbauer kreeg dat jaar de gouden schoen, z’n vader was postbode.
Cijfer: 1972

RIA Westdorpe is een zondagclub uit Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen. RIA staat voor Roomsch In Alles ( als je room in alles doet dan komt op den duur Sonja Bakker in beeld).
Toen het zondagvoetbal ontstond wilde de kerk een vinger in de pap houden om de jeugd te blijven binden aan de kerk. Pastoors en kapelaans richten zelf clubs op. Sommige zoals kapelaan Bouwmans bij KV Walcheren stonden zelfs enige tijd tijdens de missen door op het veld.

Hugo Borst schrijft in z’n boek:Alle ballen op Heintje over zijn voetbaljaren bij WIA in Rotterdam. Het betekent: Wakker In Alles. Een k..nam vonden Hugo en z’n ploeggenoten het en ze zeiden altijd dat ’t Winnen Is Alles betekende.
W.F. Hermans schreef o.a. Nooit meer slapen.

Westenschouwen is gekend om de legende over de gegijzelde zeemeermin. In Kopenhagen staat een bevallige zeemeermin aan ’t water. Niels Bohr speelde bij Kopenhagen AB. Deze vraag was een ABC’tje.

KV Mechelen speelt achter de kazerne en won van Ajax met 1 -0 ( goal Piet den Boer) in ‘88 één van de Europacups. Dat rugnummer, 88, droeg de Gentse middenvelder Daniel Tötz . Herman Brusselmans maakt er stampij over; het zou verkeerd uitgelegd kunnen worden.
Cijfer: 88


Bisschop op ’t veld bij RIA?

KV Oostende ( windrichting en einde op z’n Duits) speelde met shirts ontworpen door de kunstenmaker Kamagurka. De bond vond dat ze onlesbaar waren en verbood ze tenslotte.

In 1954 werd de eerste betaald voetbalwedstrijd gespeeld ( 14/08/’54). Alkmaar ’54 won van Sportclub Venlo ( 3 – 0 ). Van Basten gebruikte het belachelijke aantal spelers voor Oranje:54!
Cijfer: 54

V.v . Brusse Boys voorzitter Jacob Muller won de eerste tour poule met 345 punten.
( drie SKNWKers belden met Frits Spits en dan de opeenvolgende reeks ).
Cijfer: 345

Dan nog even rekenen:

Het totaal: 4507
Minus: 1954
Blijft: 2553
Minus: 543 (Ferdinand nr. 5, Dawson nr.4 daarachter en dan Leighton Baines nr.3. 5 + 4 = 9; 9 gedeeld door 3 = het aantal bellers)

Is dit jaar : 2010.

P.S.
In dit jaar stop ik als vrijwilliger bij SKNWK. Ik heb het met veel voldoening gedaan en bedank een ieder die betrokken is bij onze club.
Zo heb ik het samengevat (namen die ik niet vernoem zijn natuurlijk ook gedankt dat is logisch):
Spelers van de selecties van ’89 tot ’09 heel wat man
Kees, Cees, Piet, Cees, Cees & Gerard, Hugo, Cees, Adriaan, Peter en Gerjo dan
Nella & Jessie, Ineke & Jan, Tilly & Jan, Kees & Reyer, Corrie & Bram
Wil je ‘ns naar m’n enkel, kuit of knie kijken, Jan?
Kuiten geknapt, knieën geklutst, hamstrings gesprongen, dijen gepaardekust ’t hele repertoire
Jan keek er naar, maar nu is ie klaar; jullie bekijken ’t maar.

BEDANKT!

Jan de Jonge , feb. 2010