FC Dauwendaele B2 – S.K.N.W.K. B1(C) 0-9

Zonder de schaapjes op het droge en de arbeidslieden karren de coaches met 13 B’s en 4 wagens richting Dauwendaele. Ditmaal neemt één der coaches het voortouw, want na de laatste uitwedstrijd kreeg de ander van één der coaches een snelheidsboete van dertig euro in de bus. De voormalig vaste vlaggenist moet trouwens 770 neer gaan tikken: snelheidsovertredingen, inhalen doorgetrokken strepen, door rode lichten rijden, rechts inhalen en wildplassen…

Nabij Torentijd vult één der coaches nog na walmend van een vrijdagfeessie het wedstrijdformulier in, terwijl de ander van één der coaches met de opstelling komt:
— Bryan — Tim —

— Martijn — Colin — Max —
—– Yannick —–

—Pascal — Laurens Jan — Kilian —
—– Joris —–

—– Harmen —–

SKNWK is vanaf het begin de sterkste ploeg en van achteruit wordt er veelvuldig goed opgebouwd en tot halverwege de helft van FCD lopen de aanvallen goed. Maar 20 meter voor het doel stokt het steeds. Dauwendaele komt er zelden uit en bij die spaarzame uitbraken kennen de tegenstanders telkens hun meerderen in de Nieuwerkerkse verdedigers. Dit is het beeld van de eerste 35 minuten en ook met Djamil en Brendan in de ploeg, die in zijn gevallen voor Martijn en Tim, verandert er weinig.

Maar dan breekt de ‘pleuris’ uit, zo’n vijf minuten voor rust. De Dauwendael’se spits werpt Joris tegen de grond en als Joris op acceptabele wijze verhaal gaat halen, dreigt een massale knokpartij, waarbij sowieso de spits een klap uit deelt. Gelukkig zijn er aan beide zijden enkele rustige, verstandige jongens en zo loopt dit met een sisser af. De scheids laat dit gewoon gebeuren en toont niet het lef om de thuisspeler voor korte tijd of definitief te verwijderen of de thuiscoach te sommeren de speler te wisselen.

Na het rustsignaal blijft het grimmig en er vallen wat misselijke woorden over en weer en een andere scheids mengt zich hinderlijk en hatelijk in het gebakkelei. Deze oproerkraaier noemt Nieuwerkerkse rugnummers die wegstuurt moeten worden, maar gelukkig komt het daar niet van.

De speler van Dauwendaele die dit alles ontketende is niet zo blank als de meeste B’s en zoals al eerder het geval was, lokt dit rare uitspraken uit van enkele SKNWK’ers. Dit doet de coaches er uiteindelijk toe besluiten Martijn de rest van de wedstrijd er naast te laten; “laten we wel normaal blijven doen…”

Na een zeer stille rust, waarin de coaches de jongens zeggen zich niet uit hun spel te laten halen door de scheids en tegenstanders, volgt een wervelende tweede helft. Aanval op aanval en de één nog mooier dan de ander. Iedereen krijgt het balletje en met 1 of 2 keer aanraken is de bal weer bij de volgende medespeler. Door het superbe overspelen wordt Dauwendaele helemaal zoek gespeeld en volledig overlopen. Egoïsme is ver te zoeken aan Nieuwerkerkse zijde en als er toch een actie wordt gemaakt, dan leidt dat steevast tot een vrije doortocht.

Met de genieters vol open zien de coaches en toeschouwers (Joris’ moeder, Anouk, haar vriend, Maaike en Hilbert) SKNWK er lustig op los scoren. Djamil maakt de 1e op aangeven door Timmy vanaf rechts en zet zelf niet veel later vanaf de achterlijn voor op de inkomende Niekje, die zijn ijzersterke wedstrijd bekroond met een doelpunt. Net als bij de eerste twee goals is Djamilli ook betrokken bij de 0-3 (assist van Brendan) en 0-4 (solo); van beide goals is hij de maker.

De 5e Nieuwerkerkse treffer wordt binnen geschoten door Tim (2e assist van Brendan) en Bryan legt enkele minuten later de bal panklaar voor Djamil, die 0-6 binnen rammelt. Kilian heeft vervolgens zijn ‘minutes of fame’: eerst geeft hij een briljante dieptebal op Tim, die eigenlijk z’n derde maakt, maar bij 0-1 een prachtige schuiver onterecht afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Wat Kiel daarna doet is minder fraai: met een door de supporters niet gehoorde opmerking krijgt hij Bryan over de zeik, die in zijn woede voor vijf minuten weg gestuurd wordt door de scheids.

De coaches willen Kiel omwille van dat wisselen, maar Joris moet noodgedwongen de strijd staken en de enige overgebleven wissel neemt dus die plaats in. Bryan wordt door één der coaches gekalmeerd en speelt na zijn tijdstraf de wedstrijd goed uit. Inmiddels heeft Timmetje toch z’n derde gemaakt op aangeven van de subliem op het middenveld spelende Colin, die zelf na een solo met z’n chocoladebeen de 0-9 binnen schiet.

De negen treffers in de tweede helft hadden er nog meer kunnen zijn; naast de afgekeurde goal van Tim waren er nog talloze discutabele buitenspelsituaties. Het Dauwendael’se arbitrale duo dacht met oneerlijkheid te kunnen winnen of de schade te beperken, maar slaagde daar duidelijk niet in. ‘We’ lieten ons niet gek maken in de tweede helft en eigenlijk was het spelbeeld voor rust identiek, dus als ‘we’ 80 minuten de provocaties en arbitrale dwalingen van ‘onze’ schouders hadden laten glijden, dan was SKNWK met 0-20 van het veld, onder douche, in de auto gestapt.

Hoewel vergelijkingen vaak scheef gaan, waagt de schrijver van dit stuk zich er voor deze wedstrijd toch aan:

Harmen Stekelenburg
Joris Wisgerhof
Kilian Granqvist
Laurens Jan Vertonghen
Pascal Pieters
Max Brama
Yannick Eriksen
Martijn Immers
Djamil Schaars
Colin de Jong
Brendan Verhoek
Bryan Demouge
Tim Mertens

geschreven door: Maurits