De vergeten recordreeks van Jong Ambon

Logo RudeStats

Nog één keer een terugblikje op het voetbaljaar 2017. In 2017 kwam een niet eerder genoemde reeks tot een einde. In het bekerduel tussen Rimboe en Jong Ambon werd begin september geschiedenis geschreven. Statistische geschiedenis weliswaar, maar toch!

Jong Ambon startte de poule in de districtsbeker op 3 september met een 5-1-nederlaag bij Rimboe in de Wouwse Plantage. Niks bijzonders zou je zeggen. Toch wel. Met die nederlaag kwam er voor de Middelburgse club een einde aan een ongekende en bij mijn weten ongeëvenaarde reeks.

In het seizoen 2002/2003 leverde Jong Ambon zijn beste prestatie tot nu toe in de districtsbeker. De club, toen nog acterend op zondag, reikte tot de zesde ronde. In die fase (de laatste 32) eindigde het bekeravontuur pas. Op 27 maart 2003 was Hoeven op eigen veld met 2-1 te sterk.

Eldridge Pentury zorgde nog wel voor een Ambonese voorsprong, maar met twee doelpunten besliste Jurgen Noten het bekerduel al voor de pauze. Overigens strandde Hoeven in de kwartfinale tegen Hoek (7-0), dat op zijn beurt in de finale gevloerd werd door UNA (0-1). Maar dat allemaal terzijde.

Het gaat nu immers om Jong Ambon. Na die nederlaag in Hoeven zette de club een reeks in die pas afgelopen september, ruim veertien jaar later, ten einde kwam. ‘Na Hoeven’ verloor Jong Ambon geen enkele uitwedstrijd meer in de districtsbeker. Dat waren om precies te zijn 25 bekerduels!

Geen enkele Zeeuwse club heeft zo’n reeks op vreemde bodem neergezet. De gekende bekergiganten Hoek en Vlissingen niet, andere Zeeuwse toppers als Kloetinge en Goes niet, niemand. Maar Jong Ambon wel. Die statistiek tussen Rimboe en Hoeven verdient het mijns inziens om alsnog benoemd te worden.

Van de 25 wedstrijden won Jong Ambon er 18 en speelde het er 7 gelijk. In diezelfde periode speelde Jong Ambon 26 thuiswedstrijden in de districtsbeker. Daarvan werden er 15 gewonnen (ook niet weinig), in 3 werd er gelijkgespeeld en er gingen er dus 8 verloren. Geen vergelijk met de uitduels.

ambonuit

Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com/