Nieuwe privacywet op komst; is jouw club er klaar voor?

Bron: www.knvb.nl

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze nieuwe privacywetgeving gaat ook voor voetbalverenigingen gevolgen hebben.

Concreet houdt de AVG in dat verenigingen moeten opschrijven hoe zij omgaan met persoonsgegevens van hun leden, vrijwilligers en fans. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, waaronder dus voetbalclubs, krijgen meer verplichtingen om op een juiste manier om te gaan met deze gegevens. Het is aan te raden het onderwerp binnen het bestuur op de agenda te zetten en er tijdig mee aan de slag te gaan. Hiermee voorkomen clubs dat zij de wet overtreden.

De KNVB staat verenigingen bij om hen klaar te maken voor de nieuwe privacywet. Binnenkort verschijnt er een sportbreed stappenplan. Met deze digitale tool worden clubs stapsgewijs geholpen om te voldoen aan de geldende regels omtrent privacy. Daarnaast wordt in een serie artikelen ingegaan op bepaalde aspecten van de AVG. Deze hulpmiddelen worden gepubliceerd op KNVB Assist.

PRIVACYVoetbalverenigingen hebben te maken met het verwerken van persoonsgegevens. Het is belangrijk om de zaken rond de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) tijdig op orde te hebben.