Liever darten dan in de polonaise bij SKNWK in Nieuwerkerk

Bron: www.pzc.nl

NIEUWERKERK – Vanwege carnaval was er dit weekend geen amateurvoetbal op Schouwen-Duiveland. SKNWK uit Nieuwerkerk sprong met een darttoernooi in dat ‘gat’: Het Springer Open. Op deze zeventiende editie deed een recordaantal deelnemers van twintig koppels mee. ,,Voetballers zijn altijd in voor een wedstrijdje.”

De kantine van vierdeklasser SKNWK stond zaterdagmiddag lekker vol. Met veertig darters, publiek en vrijwilligers was het een levendigheid van jewelste. Het ontbrak nog net aan een speaker die ‘one-hunderd-and-eighty’ schreeuwde. De maximale score met drie pijlen werd amper gegooid. De pijlen belandden vaker naast het bord dan in de triple 20.

Het mocht de pret niet drukken volgens organisator Martijn Neele: ,,Dit is erg goed voor de saamhorigheid binnen de club. Uiteraard zijn we een voetbalclub en doen we niets liever dan tussen de krijtlijnen lekker buiten tegen een bal schoppen. Maar op een voetballoze zaterdag is het gooien van een pijltje ook leuk. Goed voor de sfeer.”

Neele houdt van statistieken en dook de geschiedenisboeken in van Het Springer Open. ,,Wij zijn aangestoken door Raymond van Barneveld. Hij heeft het darten in Nederland echt op de kaart gezet. Eind jaren negentig werd er na onze trainingen en wedstrijden een potje gedart.”
© Marieke Mandemaker

Het eerste Springer Open in 2002 was een ‘enkel’ toernooi met achttien deelnemers. Allemaal clubmensen, weet Neele. Zelf werd hij toen winnaar. ,,In de loop der jaren zag je dat het enthousiasme toe nam. Steeds meer deelnemers en dus steeds meer dartborden.” De jeugd speelt traditiegetrouw de avond voor het toernooi. Afgelopen vrijdagavond deden twaalf koppels mee. De titel ging naar Daan en Dominique.

Er werd op Het Springer Open volgens de gewone dartregels gespeeld. Niet vanaf ‘501’, maar ‘301’, omdat de potjes anders te lang duren. Wel moesten spelers via de dubbel uitgooien. Dat bleek knap lastig. ,,Mijn minst slechte zijn de dubbels 8 en 16. Eerlijk gezegd kan ik er geen pepernoot van”, lacht Mark Bleiji. ,,Ik dart liever dan dat ik naar Brabant rijd voor het carnaval. Dat is zoveel geregel.” Selectietrainer Ralph Zegers gooide ook een pijltje mee. ,,Fantastisch dat dit wordt georganiseerd. Donderdag na de training heb ik voor het eerst een pijltje gegooid. Aan het begin van het seizoen heb ik de jongens op het hart gedrukt altijd in alles te willen winnen. Dus ook met darten.”

Neele vindt het leuk om te zien dat veel spelers hun pijltjes speciaal voor dit toernooi uit het vet halen. ,,We blijven als voetballers altijd in voor een wedstrijdje. Het gaat er, ondanks dat het voor de gezelligheid is, fanatiek aan toe.”