IJsvereniging Nieuwerkerk: IJsbaan gesloten i.v.m. invallende dooi

Bron: www.ijsverenigingnieuwerkerk.nl

Maandag 15 februari  -De ijsbaan is gesloten vanwege invallende dooi.

Zondag 14 februari  -De ijsbaan was vanaf 10.00 uur weer open (volledige baan) volgens de aangegeven tijden.

Door de corona-beperkingen is het minder gezellig op de ijsbaan dan andere jaren. We kunnen daar niet veel aan veranderen en vragen begrip voor de situatie. Op de homepage is dus het coronaprotocol geplaatst. Help ons en anderen svp door de regels te volgen.

Om misverstanden te voorkomen: het coronareglement is nu leidend ten opzichte van de normale regels en voorwaarden van de vereniging.

Zaterdag 13 februari  -De ijsbaan was om 10.00 uur weer open volgens de aangegeven bloktijden op de homepage. De gerepareerde scheuren en een paar kleine gaten waren allemaal keurig dichtgevroren (-7 oC afgelopen nacht), zodat er een nette volledige baan open kon. Ook vandaag werd de ijsbaan weer uitstekend bezocht; opnieuw in totaal ruim 700 schaatsers op het ijs, keurig verdeeld over de blokken. Het werd geen moment te druk en iedereen hield zich aan de regels. Nu in twee dagen tijd dus al bijna 1.450 schaatsers, klein en groot, waarbij de begeleidende ouders zonder schaatsen niet zijn meegeteld. Tot ongeveer 14.30 uur kon de hele baan worden gebruikt. Daarna werd de achterste bocht afgesloten omdat de veger daar door het ijs ging. Gelukkig verder geen schade. Het laatste blok was met 206 schaatsers weer goed gevuld. Met een groepje vrijwilligers is de baan daarna opnieuw geschoven en werden een paar nieuw ontstane scheuren uitgeveegd en gevuld.

Door de corona-beperkingen is het minder gezellig op de ijsbaan dan andere jaren. We kunnen daar niet veel aan veranderen en vragen begrip voor de situatie. Op de homepage is dus het coronaprotocol geplaatst. Help ons en anderen svp door de regels te volgen.

Om misverstanden te voorkomen: het coronareglement is nu leidend ten opzichte van de normale regels en voorwaarden van de vereniging.

Vrijdag 12 februari  -Vandaag is de ijsbaan om 10.00 uur open gegaan volgens de aangegeven bloktijden op de homepage. Er zijn in totaal 732 schaatsers geteld, goed verdeeld over de vier blokken. Er is met veel enthousiasme geschaatst en er zijn geen problemen ontstaan. Een eerste dag is altijd spannend: hoe houdt het ijs zich bij de zware belasting van vele schaatsers. En het ijs ging in de loop van de dag inderdaad flink achteruit. Vanavond is de baan geschoven en zijn de scheuren uitgeborsteld en volgegoten. Fijn dat er vele handen uit de mouwen zijn gestoken; er is hard gewerkt om morgen weer een goede baan te hebben. De strenge vorst van komende nacht zal zo zeker veel effect hebben. Bedankt iedereen en nog op tijd thuis ook!

Donderdag 11 februari  -Vanavond is het ijs gemeten: op de meeste plaatsen 8 cm. Voldoende om de ijsbaan morgenochtend om 10.00 uur open te doen. Waarschijnlijk zal er nog een gedeelte worden afgezet omdat daar het ijs vanavond nog minder dik en dus nog onbetrouwbaar was.

Woensdag 10 februari  -Er wordt toegewerkt naar vrijdagochtend om de baan dan open te kunnen hebben. Vandaag hebben we van de gemeente meer duidelijkheid gekregen over de corona-eisen en maatregelen die we moeten treffen. De overheid verwacht van ons dat we de toeloop van schaatsers in goede banen leiden. De eerste maatregel hiervoor is om de baan alleen voor leden open te stellen (geen losse kaartjes dus) en geen publiek toe te laten. Voor het aantal schaatsers op een ijsbaan zijn ook regels opgesteld. We hebben hierover afgestemd met de gemeente Schouwen-Duiveland en in ons geval betekent dit dat er in totaal (groot en klein) max. 230 schaatsers op onze ijsbaan mogen. Om de toeloop van de eigen leden te spreiden gaan we in ieder geval op vrijdag en zaterdag met vier bloktijden werken, met daartussen tijd genoeg om rustig te kunnen vertrekken en klaar te zijn voor het volgende blok.

Blok 1: 10.00 – 12.00 uur
Blok 2 13.00 – 15.00 uur
Blok 3 15.30 – 17.30 uur
Blok 4 18.00 – 20.00 uur

In ieder blok kunnen dus max. 230 schaatsers op de ijsbaan. Door het aanbod van blokken over de hele dag denken we de toeloop aan te kunnen en de coronamaatregelen te kunnen naleven. Een reserveringssysteem opzetten is in onze situatie verder niet nodig. Aanmelden dus ook niet. Een compleet coronoprotocol wordt nog verder uitgewerkt en zsm worden gepubliceerd op de website en bij de ingang van de ijsbaan.

Dinsdag 9 februari  -De baan is in de afgelopen nacht helemaal dichtgevroren (zie foto op de homepage). De kwaliteit van ijs ziet er niet best uit, maar de ijsaangroei lijkt vrij goed. Naar verwachting kan de baan a.s. vrijdag open. De corona-eisen van de overheid geven het bestuur op dit moment nog wel de nodige hoofdbrekens.

Maandag 8 februari  -De baan is in de afgelopen nacht voor 90% dichtgevroren. De verwachting is dat in de komende nacht ook het laatste stuk zal bevriezen. Over de kwaliteit van het ijs valt nog niets te zeggen. Mede omdat er vandaag nog sneeuw zal vallen wat er niet vanaf kan worden geveegd. Daarvoor is het ijs nu nog veel te dun. Zoals het er nu naar uitziet zal de ijsbaan in het meest gunstige geval vrijdag voor het eerst sinds maart 2018 weer open kunnen. Daarnaast moeten er voor een aantal corona-maatregelen nog goede oplossingen worden gevonden.

Zaterdag 6 februari  -Er wordt met steeds meer zekerheid matige tot strenge vorst verwacht. Wanneer deze voorspellingen uitkomen dan kan er waarschijnlijk geschaatst gaan worden. Wanneer dat is en van welke kwaliteit het ijs zal zijn is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en van de wind. Uitgaande van een positieve situatie zijn vanmiddag de gebruikelijke extra hekken geplaatst om de baan zoveel als mogelijk af te sluiten. Ook is de entree van de ijsbaan alvast corono-proof ingericht met een aparte in- en uitlooproute.

Vrijdag 5 februari  -De weersvoorspellingen geven nu duidelijk vanaf eind volgende week een schaatsperiode aan. Zoals het er nu uitziet geldt dit ook voor Zeeland! Er wordt echter ook sneeuw en veel wind verwacht en dat kan het snel en volledig dichtvriezen van de baan mogelijk vertragen. We gaan er in ieder geval voor zorgen dat onze ijsbaan open kan wanneer dit mag. Vanwege corona verwachten we met een hele serie beperkingen rekening te zullen moeten houden. Hoe die er precies uit zullen zien weten we nu nog niet. Wel geeft de KNSB (landelijke schaatsbond) nu al het advies om alleen leden toe te laten op de plaatselijke natuurijsbanen.

Donderdag 4 februari 2021  -Omdat vanaf aankomend weekend de temperatuur onder het vriespunt zal zakken, worden er voorbereidingen getroffen om de ijsbaan goed op orde te hebben wanneer de vorst echt doorzet. De baan zelf is in de afgelopen decembermaand als altijd volgepompt met zoet water en ligt er prima bij. In januari vroor de baan al 2x dicht.