Aangepaste regelgeving scoutingsactiviteiten

Bron: www.knvb.nl

Binnen de huidige regelgeving van het kabinet ten aanzien van het coronavirus, mogen verenigingen activiteiten (trainingen en wedstrijden) organiseren voor de eigen leden en kinderen die nog niet lid zijn van een vereniging binnen de eigen gemeente (bijvoorbeeld wervingsactiviteiten. Daarnaast is het mogelijk binnen jouw gemeente ook toegestaan om kleinschalige activiteiten waaraan leden van andere verenigingen meedoen te organiseren, bijvoorbeeld individuele stages en proeftrainingen. Registratie dient hier te allen tijden plaats te vinden i.h.k.v. bron -en contactonderzoek en daarnaast dient het uitnodigen in lijn te zijn met de richtlijnen ‘Externe Scouting’.

EXTERNE SCOUTING: WAT ZIJN DE RICHTLIJNEN?Voor ‘externe scouting’ bestaan richtlijnen die rechtdoen aan de belangen van alle betrokken partijen. Het is in het belang van de jeugdvoetballer en de onderlinge relatie van de verenigingen om het proces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Wij adviseren jullie om vooraf in contact te treden met de lokale overheid, om hen enerzijds te informeren en anderzijds te toetsen of de wijze waarop deze kleinschalige activiteiten gaan plaatsvinden niet in strijd is met de maatregelen.

Op dit moment is het niet toegestaan om grote(re) activiteiten als talentendagen en -wedstrijden te organiseren, waaraan leden van andere verenigingen deelnemen.

Wij begrijpen dat dit mogelijk vervelend kan zijn. Wij hopen dan ook voor onze voetbalsport zo snel mogelijk meer versoepelingen te krijgen, zodat ook deze activiteiten weer worden toegestaan, en daar werken we hard aan.

Indien wij over dergelijke niet toegestane activiteiten worden geïnformeerd, zullen wij de vereniging in kwestie hierop attenderen, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de vereniging zelf. En de handhaving ligt bij de lokale overheden.

Desalniettemin gaan wij ervan uit dat iedereen in dezen naar eer en geweten handelt, om ervoor te zorgen dat de versoepelingen hopelijk snel kunnen plaatsvinden in het belang van alle jongens -en meiden die voetballen.

Organiseren wervingsactiviteiten

Het is wel toegestaan om kinderen die nog geen lid zijn van een voetbalvereniging uit te nodigen om deel te nemen aan (wervings)activiteiten, zoals bijvoorbeeld een Oranjefestival. De KNVB heeft onlangs alle verenigingen opgeroepen dergelijke activiteiten te gaan organiseren.

ORGANISEER EEN ORANJEFESTIVAL EN WERF NIEUWE LEDENMet het organiseren van een Oranjefestival voor zowel leden als niet-leden werk je niet alleen aan de instroom van de jonge meiden en jongens, je organiseert ook een gaaf “Oranje”-evenement bij jouw vereniging! Klik hier voor meer informatie.