Haal het spelregelbewijs en voorkom dat je niet meer mag voetballen

Bron: www.knvb.nl

De deadline van 1 januari 2022 om het Spelregelbewijs te behalen is inmiddels verstreken. Uit gegevens van de KNVB blijkt dat ongeveer twee derde van de spelers en speelsters uit het jaar 2004 het bewijs heeft behaald. De voetballers die het Spelregelbewijs nog niet hebben, lopen het risico om te worden uitgesloten van deelname aan wedstrijden.

De competities in het amateurvoetbal worden dit weekend hervat. Eindelijk kunnen we weer competitiewedstrijden spelen. Voor ongeveer 14.000 spelers en speelsters dreigt echter het risico dat zij in het vervolg van het seizoen 2021/’22 niet meer mogen voetballen. Deze groep is namelijk geboren in het jaar 2004 en heeft het Spelregelbewijs nog niet behaald.

Spelers krijgen een waarschuwing wanneer zij spelen zonder Spelregelbewijs terwijl ze dat wel hadden moeten hebben. De waarschuwing is in de vorm van een overtreding. Bij de zevende overtreding volgt er een straf. Op dat moment wordt er aangifte gedaan bij de aanklager. Het is dus van groot belang dat alle spelers en speelsters uit 2004 alsnog zo snel mogelijk het Spelregelbewijs halen.

Spelers uit 2005 kunnen ook al aan de slag

Ook de volgende lichting, spelers en speelsters geboren in 2005, kan nu al aan de slag met het Spelregelbewijs. Zij hebben tot hun eerste officiële wedstrijd in het seizoen 2022/’23 de tijd om het Spelregelbewijs te halen.

Het Spelregelbewijs is ingevoerd om spelers en speelsters van jongs af aan vertrouwd te maken met de regels. Het geeft meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter.

Rol voor verenigingen

Voor verenigingen ligt er een belangrijke taak om de gegevens van de spelers (actuele e-mailadressen) op orde te hebben in Sportlink Club én de betreffende spelers/speelsters erop te attenderen dat zij het Spelregelbewijs moeten behalen. Spelers/speelsters kunnen zich met het juist vastgestelde e-mailadres registreren voor het KNVB Account om daarna te kunnen inloggen op de website van Voetbalmasterz, waar zij kunnen oefenen en uiteindelijk het Spelregelbewijs kunnen behalen.

Onderstaand is meer informatie te vinden over Voetbalmasterz, het KNVB Account en de veelgestelde vragen over het Spelregelbewijs.

VOETBALMASTERZSamen naar een veiliger sportklimaat. Sportiviteit en respect bevorderen; NOC*NSF en de sportbonden trekken hierin gezamenlijk op. Een van de belangrijkste hulpmiddelen hierbij is het vergroten van de spelregelkennis. Om deze kennis onder de sporters te bevorderen, is er de introductie van ‘Masterz’.

KNVB ACCOUNTMet een KNVB-account kun je inloggen op een groot aantal websites en apps van de KNVB. Bij het inloggen heb je een gebruikersnaam – dit is altijd je e-mailadres – en wachtwoord nodig.

VEELGESTELDE VRAGEN SPELREGELBEWIJSHeb je vragen over het Spelregelbewijs? Antwoorden op veelgestelde vragen over het Spelregelbewijs zijn hieronder te vinden.