Sportsector zet kinderen centraal

Bron: www.knvb.nl

De NLSportraad heeft een belangrijk adviesrapport uitgebracht. De NLSportraad pleit voor een kwalitatieve schaalsprong in de sportbegeleiding van kinderen en jongeren tot 18 jaar. In het rapport ‘kinderen centraal’ wordt een aantal verstrekkende aanbevelingen gedaan.

De sectorpartners van het sectoroverleg sport zijn enthousiast over de aanbevelingen:

  • Kinderen centraal en breng in balans met prestatie: in de afgelopen jaren heeft de Nederlandse sportsector stappen genomen om het kind centraal te zetten, zoals het aanpassen van spelregels waardoor sportplezier centraal staat en meer aandacht voor pedagogisch handelen in opleidingen. Ook met het oog op het leveren van toekomstige topsportprestaties is het van groot belang dat de sporter gedurende zijn hele loopbaan met veel plezier sport. Een sterke pedagogische omgeving is daarvoor cruciaal.
  • Het is een logische stap voor een sterker fundament om een eenduidige en heldere definitie van een pedagogisch klimaat te hanteren.
  • In haar eigen opleidingen en die van het reguliere sportonderwijs (MBO en HBO) heeft de sector steeds meer aandacht voor het belang van pedagogisch handelen. De sector kan zich dan ook goed vinden in de aanbeveling van de NLSportraad om in opleidingen, bijscholingen en intervisie veel aandacht te hebben voor pedagogisch handelen.
  • Om dit waar te kunnen maken is het van belang dat er wordt gewerkt aan de professionalisering van de sector. Dit is een cruciale randvoorwaarde. Robuustere, meer en aantrekkelijkere banen voor sporttechnische professionals. Niet om vrijwilligers te vervangen maar om hen beter te begeleiden en in hun (pedagogische) kracht te zetten. Vanuit dit oogpunt werkt de sector ook samen met de overheid, onderwijs, werkgevers- en werknemersorganisaties aan een intersectorale Human Capital Agenda Sport en Sportief Bewegen.
  • De NLSportraad stelt voor om wetgeving toe te passen om een pedagogisch klimaat te verzekeren voor onze kinderen en jongeren. De sector staat hiervoor open mits dit gepaard gaat met de benodigde financiering vanuit de overheid om de sector te professionaliseren.

De maatschappelijke opbrengsten zijn deze structurele investering meer dan waard. Via het Sportakkoord II werkt de sector met de overheid samen aan het op orde krijgen van de vier basiseisen (VOG, vertrouwenscontactpersoon, gedragsregels en een pedagogische e-learning). Deze minimale eisen zijn, in de ogen van de sector, al een flinke stap vooruit. De aanbevelingen van de NLSportraad gaan verder. De sector is hier enthousiast over als dit gepaard gaat met een forse structurele investering vanuit de overheid in de sector.

Het sectoroverleg is een initiatief van de aanbieders van sport in Nederland. NOC*NSF, KNVB, MOS, POS en VSBN vormen dit overleg.

SECTOROVERLEG SPORTMeer informatie.